Subota, 20. travnja 2024.

BicKo bicikli odlaze na zimski san, evo od kad ih možete ponovno koristiti

Bicikli iz koprivničkog BicKo sustava od ponedjeljka, 13. studenoga, idu na zimski odmor. Uobičajen je to potez Komunalca kako bi bicikle zaštitio od zimskih vremenskih nepogoda, ali i građane, jer znamo da bicikliranje u zimskim uvjetima vožnje ionako nije sigurno.

Inače, u Gradu, ali i Komunalcu koji upravlja sustavom, zadovoljni su jer su se optimistična očekivanja još iz vremena osmišljavanja ovog projekta, u praksi i opravdala. U sustavu je 60 bicikala i sedam stanica diljem grada, koje je dosad koristilo 1272 građana. Kad govorimo o aktivnim korisnicima, njih je ove godine bilo 115, a gradske su bicikle posudili 16.315 puta.

Zanimljivo je da dosad nije registrirana ni jedna krađa BicKo bicikla, vjerojatno jer se zahvaljujući sustavu praćenja preko centralnog softvera u svakom trenutku mogu locirati.

Kad je pak riječ o BicKo postajama, one imaju elektromagnetske brave i video nadzor, a bicikli se još dodatno osiguravaju mehaničkim lokotom. Tako korisnici, građani i turisti, koji se za korištenje ovih bicikala moraju prethodno registrirati, ne moraju strahovati za njihovu sigurnost.

No, čini se, zaključili su u Komunalcu, da je i svijest građana na visokom nivou, jer sigurnosnom sustavu usprkos, nisu zabilježili ni jedan pokušaj krađe. Vjeruju da će tako i ostati.

Zanimljivo je da su najkorišteniji terminali kod Željezničkog kolodvora te kod Gradske tržnice i Kampusa. Ponekad su sva mjesta popunjena, no građani ipak mogu tamo ostaviti bicikle, uz uvjet da ih zaključaju mehaničkim lokotom, kojim je – kao što smo spomenuli, dodatno opremljen svaki bicikl.

Recimo i da će zimsko mirovanje BicKo sustava trajati do proljetnih mjeseci, odnosno sve do vremena kad meteorološke prilike dozvole ponovo korištenje.

zatvori