BicKo bicikli odlaze na zimski san, evo od kad ih možete ponovno koristiti

0
350
Izvor: koprivnica.hr
Bicikli iz koprivničkog BicKo sustava od ponedjeljka, 13. studenoga, idu na zimski odmor. Uobičajen je to potez Komunalca kako bi bicikle zaštitio od zimskih vremenskih nepogoda, ali i građane, jer znamo da bicikliranje u zimskim uvjetima vožnje ionako nije sigurno.

Inače, u Gradu, ali i Komunalcu koji upravlja sustavom, zadovoljni su jer su se optimistična očekivanja još iz vremena osmišljavanja ovog projekta, u praksi i opravdala. U sustavu je 60 bicikala i sedam stanica diljem grada, koje je dosad koristilo 1272 građana. Kad govorimo o aktivnim korisnicima, njih je ove godine bilo 115, a gradske su bicikle posudili 16.315 puta.

Zanimljivo je da dosad nije registrirana ni jedna krađa BicKo bicikla, vjerojatno jer se zahvaljujući sustavu praćenja preko centralnog softvera u svakom trenutku mogu locirati.

Kad je pak riječ o BicKo postajama, one imaju elektromagnetske brave i video nadzor, a bicikli se još dodatno osiguravaju mehaničkim lokotom. Tako korisnici, građani i turisti, koji se za korištenje ovih bicikala moraju prethodno registrirati, ne moraju strahovati za njihovu sigurnost.

No, čini se, zaključili su u Komunalcu, da je i svijest građana na visokom nivou, jer sigurnosnom sustavu usprkos, nisu zabilježili ni jedan pokušaj krađe. Vjeruju da će tako i ostati.

Zanimljivo je da su najkorišteniji terminali kod Željezničkog kolodvora te kod Gradske tržnice i Kampusa. Ponekad su sva mjesta popunjena, no građani ipak mogu tamo ostaviti bicikle, uz uvjet da ih zaključaju mehaničkim lokotom, kojim je – kao što smo spomenuli, dodatno opremljen svaki bicikl.

Recimo i da će zimsko mirovanje BicKo sustava trajati do proljetnih mjeseci, odnosno sve do vremena kad meteorološke prilike dozvole ponovo korištenje.