Petak, 26. travnja 2024.

ŠAH U OSNOVNIM ŠKOLAMA Ljubić: Djeca će tako razvijati logičko razmišljanje, koncentraciju i kreativnost

Zamjenik župana Ratimir Ljubić u ponedjeljak se sastao s tajnikom Šahovskog saveza Koprivničko-križevačke županije Ivanom Baruškinom i predsjednikom Zajednice sportova Koprivničko-križevačke županije Stanislavom Lovkovićem kako bi razgovarali o uvođenju šaha u osnovne škole na području Županije.

— Glavni cilj projekta je popularizacija šaha među djecom, koji im donosi brojne prednosti poput razvijanja logičkog razmišljanja i zaključivanja te poticanja koncentracije i kreativnosti. Savez ima želju uvesti šah u škole, ali postepeno. Prve godine je ideja da se napravi pet šahovskih otoka gdje bi djeca pod velikim odmorima pod stručnim nadzorima igrala šah i tako popularizirala taj sport među sobom — objasnio je Ljubić.

Koliko točno vremena bi bilo potrebno za uvođenje šaha u škole, teško je odrediti. Za početak, u prvoj godini osnovali bi se spomenuti šahovski otoci, a nakon toga…

— Nakon toga bismo pokušali kroz neke EU projekte uvesti šah kao izborni predmet u osnovne škole, a zatim bi cilj bio osnivanje šahovske županijske lige — zaključio je Ljubić.

zatvori