Četvrtak, 25. travnja 2024.

JAVNI BILJEŽNICI UPOZORAVAJU: Malo tko na vrijeme rješava imovinske odnose u obitelji, zato i nastaju problemi

Koprivnički javni bilježnici odazvali su se nacionalnoj akciji Hrvatske javnobilježničke komore i obilježili Europski dan pravosuđa.

Tim su povodom prošlu srijedu na dva sata otvorili vrata svojih ureda kako bi građanima podijelili besplatne pravne savjete, prvenstveno na temu zaštite prava ranjivih osoba. U tu skupinu spadaju malodobne osobe i osobe u sustavu skrbi, ali i starije osobe. Upravo je starijim osobama bila namijenjena akcija javnih bilježnika, rekao nam je jedan od njih, Nikola Bakrač istaknuvši da je vrlo praktično riješiti na vrijeme imovinska pitanja u obitelji:

— Nažalost, građani te svoje probleme rješavaju tek kad je već kasno. Stoga ja sada apeliram i molim građane da svi koji žele riješiti svoje obiteljske odnose, da ih riješe kad su pri potpunoj svijesti, kad u potpunosti razumiju o čemu se radi. Predložio bih da svi oni koji odlaze u mirovinu odmah razmišljaju kako riješiti odnose u svojoj obitelji.

Od bilježnika Bakrača tako doznajemo da su oporuke gotovo stvar prošlosti, a osobe odgovorne prema svom životu sklopit će ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju.

Ti dokumenti svim stranama pružaju maksimalnu sigurnost i zaštitu, pojašnjava javni bilježnik Bakrač i poziva:

— Pozivam sve one koji su već ušli u poznije godine i pri punoj su svijesti, da riješe sada svoje imovinsko-pravne odnose. Jer ako to odgađaju, i njihovo stanje može biti lošije i onda mogu nastati problemi u samoj obitelji. Ako riješe prije, i odnosi u obitelji mogu biti kvalitetniji.

Koja je razlika između ugovora od dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju?

— Riječ je o ugovorima koji se najčešće javljaju u javnobilježničkoj praksi. Ugovor o doživotnom uzdržavanju štiti i jednu i drugu stranu; davatelj i primatelj uzdržavanja imaju sigurnost. Naime, primatelj uzdržavanja i dalje je upisan kao vlasnik svojih nekretnina uz zabilježbu da će u času njegove smrti imovina biti prenesena u vlasništvo davatelju uzdržavanja.

U slučaju sklapanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju imovina primatelja uzdržavanja prelazi u vlasništvo davatelja uzdržavanja datumom potpisivanja ugovora. Samo se u List C stavlja zabilježba da postoji ugovor o dosmrtnom uzdržavanju s mogućim zadržavanjem prava plodouživanja i stanovanja na nekretnini, što im daje dodatnu sigurnost.

Ovi ugovori vrlo konkretno uređuju raspolaganje imovinom, za razliku od oporuke koja, usprkos iskazanoj posljednjoj volji, omogućava da nasljednici traže i dobiju zakonski nužni dio imovine. Tako se volja oporučitelja ne može u potpunosti izvršiti, pojašnjava javni bilježnik Nikola Bakrač.

zatvori