Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Adela Jadan jedna je od 56 pomoćnika u nastavi koji će raditi s učenicima u školama Podravine i Prigorja

Novi pomoćnici u nastavi, njih 25-ero, koji će ove školske godine prvi puta raditi s djecom s teškoćama u razvoju u 22 osnovne i srednje škole diljem Podravine i Prigorja, primili su jutros uvjerenja o edukaciji.

Radi se o projektu “Prilika za sve” kroz kojeg je zaposleno sveukupno 56 pomoćnika za pomoć 62 učenika.

Jedna od njih je Adela Jadan, inače učiteljica razredne nastave i informatike, koja pomaže djetetu s teškoćama u razvoju u Osnovnoj školi Drnje.

— S obzirom na to da sam bila bez posla, odlučila sam da s ove strane vidim na koji način funkcionira sustav. Inače volontiram u Udruzi “Bolje sutra” i znam koliko je osobama s teškoćama potrebna pomoć. Željela sam pomoći učenicima koji ne mogu kao ostali u razredu pratiti nastavu. Konkretno, svom učeniku dodatno pojašnjavam zadatke jer brinem o učeniku s blagom mentalnom retardacijom. Njemu je potrebno puno više vremena da shvati neki zadatak — rekla nam je.

Pod nazivom “Prilika za sve 3” kreiran je četverogodišnji program vrijedan više od deset milijuna kuna, a 95% potrebnog novca osigurava Europski socijalni fond. Ostatak ide iz županijskog proračuna.

Dobiveni novac koristit će se za plaće pomoćnika u nastavi u naredne četiri godine što znači da će, kad se sve zbroji i oduzme, plaće pomoćnika biti nešto manje nego dosad.

— Plaće su definirane na razini projekta. Prosjek bruto plaće je 3775 kuna. Na nivou županije određeno je da su pomoćnici u srednjim školama prijavljeni na 35, a u osnovnim na 30 sati. To je negdje oko 2500, 2600 kuna, kako kome ispadne. To nije neka velika plaća, ali ove godine imaju putne troškove koji nisu fiksni kao dosad, već odakle putuju, a imaju pravo i na dnevnice — pojasnio je voditelj projekta Vladimir Šadek.

Radi se o jednom od najznačajnijih projekata u sustavu obrazovanja posljednjih godina, poručio je danas na njegovoj početnoj konferenciji župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

zatvori