Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Verica Rupčić i dalje na čelu Povjerenstva za ravnopravnost spolova, za njezinog zamjenika izabran Mijo Bardek

U prostorijama Županijske uprave u četvrtak, 5. listopada održana je konstituirajuća sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, koju je vodila predsjednica, ujedno i potpredsjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, Verica Rupčić.

Na samom početku sjednice, okupljene je pozdravio zamjenik župana Darko Sobota koji je pohvalio Povjerenstvo i predsjednicu na dosadašnjim izvrsnim rezultatima u području borbe za ravnopravnost spolova te im je poželio mnogo uspjeha u daljnjem djelovanju.

Nakon što su na posljednjoj sjednici Županijske skupštine imenovani predsjednica i članovi Povjerenstva na mandat od četiri godine, predsjednica Rupčić svima je poželjela dobrodošlicu te poručila kako očekuje suradnju i kooperativnost u svim aktivnostima, kao i konstruktivne sjednice. Prva točka dnevnog reda ticala se izbora zamjenika predsjednice, za kojeg je jednoglasno izabran Mijo Bardek.

Glede Programa rada i Financijskog plana za 2018. godinu, predsjednica je podsjetila kako Povjerenstvo djeluje sukladno zakonskoj osnovi Zakona o ravnopravnosti spolova, jedno je od najaktivnijih u Republici Hrvatskoj te prepoznatljivo i na europskoj razini. Kao savjetodavno radno tijelo Županijske skupštine, usmjereno je na provođenje aktivnosti u području obrazovanja, zdravstva, političkog djelovanja, poduzetništva te usklađivanja obiteljskog i profesionalnog života, s time da je okosnica rada Povjerenstva problematika nasilja, i to nasilja u obitelji, nad ženama i vršnjačkog nasilja.

Opći cilj djelovanja Povjerenstva je promicanje ravnopravnosti spolova na području Koprivničko-križevačke županije, s naglaskom na poboljšanje položaja žena u svim segmentima društva te isticanje jednake važnosti muškog i ženskog spola. Također, tome treba pridodati provođenje mjera propisanih Nacionalnom politikom za ravnopravnost spolova, koja se tek treba donijeti, a na temelju koje će Povjerenstvo onda donijeti Akcijski plan. Posebni ciljevi tiču se suradnje s organizacijama civilnog društva i drugim partnerima, gdje je predsjednica Rupčić u širokoj mreži suradnika istaknula Policijsku upravu koprivničko-križevačku, udruge žena i udruge osoba s invaliditetom.

Od planiranih aktivnosti, spomenuto je obilježavanje prigodnih datuma, organizacija tribina, okruglih stolova, predavanja, konferencija i kampanja, manifestacija poput Festivala žena iz ruralnih područja, humanitarnih akcija te edukacija u vezi zdravlja, poticanja ženskog poduzetništva i političke participacije žena.

Za kraj, predsjednica Rupčić pozvala je članove i javnost da se uključe u obilježavanje Dana ružičaste vrpce u subotu, 7. listopada, kao i u obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenoga.

zatvori