Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO: POČEO JE DJEČJI TJEDAN Koprivnički mališani dobili su pokretnu Bajkaonicu

Obilježavanje Dječjeg tjedna na najbolji je mogući način započelo u našem gradu. Naime, Koprivnica je dobila pokretnu Bajkaonicu te je ponovno otvoren natječaj za Naj dječje djelo pod nazivom ‘Veliko srce koprivničkog djeteta’.

Oba su projekta predstavljena u koprivničkoj Područnoj školi Vinica koja djeluje u okviru Osnovne škole “Đuro Ester”. Upravo je tamo profesorica hrvatskog jezika i volonterka Nikol Bali prvi put ispričala djeci priču u sklopu Bajkaonice – maštovito osmišljenog kutića za pripovijedanje priča.

— To je pokretni kutić za pričanje bajki koji će omogućiti da djeca koja nemaju prilike doći na određene pričaonice u gradu i djeca koja žive u prigradskim naseljima poslušaju bajke i priče — rekla je Jadranka Lakuš, predsjednica Društva Naša djeca Koprivnica koje provodi ovaj projekt.

Volonterka Nikol Bali će kroz pričanje priča poticati djecu na razmišljanje o svijetu koji ih okružuje, pomagati u učenju brojeva i slova te razvijati socijalno-kognitivne vještine.

— Koprivnica je dobila pokretni kutić koji se sastoji od udobnih jastučića za sjedenje, jedne lijepe lampice i jednog malog tepiha. Danas smo ispričali priču “Lav i balon” koja je nastala na radionici s učenicima 2. razreda Osnovne škole “Braća Radić” — rekla je Nikol Bali.

Ta će se priča tijekom ovog tjedna pričati u koprivničkim osnovnim školama i dječjim vrtićima. Sve će se nastaviti i u studenom – Mjesecu pričanja priča.

Bila je ovo prilika i da dječja gradonačelnica Hana Živko najavi novi natječaj za Naj dječje djelo grada Koprivnice pod nazivom “Veliko srce koprivničkog djeteta”.

— Prije par godina Dječje gradsko vijeće vidjelo je da se premalo govori o stvarima koje djeca rade. Želimo da se bilo kakvo dječje djelo vidi u javnosti jer se previše govori o tome što djeca ružno rade. Zato se ovim projektom želi potaknuti sve odrasle i starije ljude, ali i svu djecu i mlade da vide da najmanji mogu napraviti najveće stvari.

Na natječaj se mogu prijaviti djeca, pojedinačno ili grupno, s bilo kakvim dobrim djelom koje rade sami ili sa svojim prijateljima. Natječaj je otvoren od danas pa sve do 20. listopada.

— Koprivnica je jedan od tri grada koji provode ovaj projekt u našoj zemlji — pohvalila se Hana i dodala da se glas malenih mora najviše čuti i da upravo on vrijedi više od svih ostalih.

zatvori