Četvrtak, 18. travnja 2024.

POČELA JE SEZONA GRIJANJA Evo na što morate paziti

S dolaskom hladnijih dana započinje i sezona grijanja što povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom. Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, Policijska uprava koprivničko-križevačka upozorila je građane da na vrijeme očiste dimnjake i poduzmu druge preventivne mjere poput servisiranja plinskih bojlera.

Inspektorica zaštite od požara i eksplozija Jasna Šestak istaknula je na današnjoj redovnoj konferenciji za medije još neke od najznačajnijih savjeta kojih bi se građani trebali pridržavati kako bi se zaštitili od požara:

— Ne palite krute energente u kućištima za gorivo i ne prolijevajte ih prije paljenja. Prilikom korištenja peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju i da je potrebno skloniti sve lako zapaljive stvari. Uz to, potrebno je provjeriti sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti koje izazivaju neispravni uređaji.

Inspektorica zaštite od požara i eksplozija upozorila je i na situacije u kojima obavezno treba pozvati dimnjačara:

Jasna Šestak. Snimio Marko Posavec.

— Ako se primijeti da dimnjak dobro ne vuče i kada se u prostoriji glatke površine rose odnosno vlaže. Ako u prostoriji osjećate neobičan miris uzrok isto tako može biti neispravan dimnjak. I naravno ukoliko se urušava ili je nešto upalo u njega.

Treba voditi računa i o pepelu koji se baca nakon čišćenja peći, poručuje Šestak, jer on još 24 sata može izazvati požar. Ne smije ga se stoga bacati u kontejnere za smeće i druga odlagališta.

Najčešći uzroci požara na građevinskim objektima su neadekvatno izvedene i neispravne dimovodne cijevi i neredovito čišćenje dimnjaka. Do listopada ove godine iz tog se razloga dogodilo sedam požara na području Koprivnice i Križevaca.

Do tri je požara na području Koprivnice, Križevaca i Đurđevca pak došlo zbog neispravnih plinskih instalacija zbog čega ih je potrebno održavati i redovito provjeravati.

Dodajmo i da se u 2016. godini na području županije dogodilo ukupno devet požara zbog neadekvatnih dimnjaka i jedan zbog neispravne elektronike unutar plinskog bojlera.

zatvori