Četvrtak, 25. travnja 2024.

Oporba traži hitnu sjednicu o Piškornici, Pucar i Jozinović odbacuju glasine o gradnji spalionice

Oporbeni klub SDP – Hrvatski laburisti u Koprivničko-križevačkoj županijskoj skupštini traži hitno sazivanje tematske sjednice županijske skupštine o Piškornici.
Željko Vugrinec. Snimio Marko Posavec.

Kako stoji u priopćenju kojega je potpisao predsjednik Kluba, SDP-ov Željko Vugrinec, javnosti će se tako omogućiti da konačno bude upućena u događanja oko Piškornice. Oporbeni SDP i Laburisti ujedno traže i da se transparentno objave podaci o količinama smeća dovezenima na Piškornicu prošle i ove godine, te otkud je to smeće dovezeno. Zahtijevaju i da se podaci o mjerenjima štetnih plinova objavljuju dnevno na web stranicama Društva, ali i pitaju župana Darka Korena i direktora Mladena Jozinovića otkud im pravo da bez znanja žitelja ove županije odluče o izgradnji spalionice otpada pored tvornica dječje hrane i crpilišta vode. Pozivaju stoga građane naše županije da kažu “ne” spalionici otpada i velikoj hrpi smeća u našem susjedstvu.

Mladen Jozinović. Snimio Marko Posavec.

Župan Darko Koren kaže da ne zna mnogo o ovome projektu, no ističe da podržava one projekte u kojima se štite ekološki i ekonomski interesi ovoga kraja. A direktor Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica Mladen Jozinović kaže da u kompaniji koju vodi nikad nisu razmišljali o izgradnji spalionice i da Piškornica spalionicu nikad neće graditi. No, razmišlja se, kaže Jozinović, o izgradnji kogeneracijskog postrojenja koje, kako pojašnjava, proizvodi energiju i vodenu paru. Ideja je tek u začetku, tek je u izradi studija izvedivosti, a kako to konkretno izgleda moguće je vidjeti u najbližem takvom postrojenju kojega je Europska komisija financirala u Celju u Sloveniji, uputio je Jozinović.

Tako proizvedenu energiju prema nekim izvorima koristila bi Podravka u svojim proizvodnim procesima, a o zajedničkoj investiciji navodno su već obavljeni neki razgovori. Da se u Podravki gotovo na dnevnoj bazi razgovara o raznoraznim projektima koji joj se nude stvar je poslovne kulture, rekao je Dravi.info predsjednik Uprave Marin Pucar, no izričito je odbacio glasine o suinvestiranju u pogon na Piškornici:

Marin Pucar. Snimio Marko Posavec.

Podravka u svojim planovima i investicijskim projektima nema gradnju spalionice ili suradnju s navedenom tvrtkom. Mi smo se usmjerili na investicije koje će pospješiti razvoj poslovanja i naših brendova.

Štoviše, dodaje Pucar, Podravka neće dozvoliti izgradnju nikakve spalionice niti kogeneracijske energane blizu svojih postrojenja koja će naštetiti imidžu Podravke u proizvodnji hrane i lijekova ili koja će na bilo koji način negativno utjecati na imidž Podravke u njenom poslovanju.

Oporbeni prijedlog za hitnim sazivanjem tematske sjednice Županijske skupštine o Piškornici još nije stigao do predsjednika Skupštine, HSU-ovog Željka Pintara. No, on osobno, kaže, nema ništa protiv:

Željko Pintar. Snimio Marko Posavec.

— Što se tiče tematske sjednice o Piškornici, osobno nemam ništa protiv da ju sazovemo. No, podsjećam da smo na zadnjoj sjednici o Piškornici razgovarali jedan sat i ja osim odgovora koje je na postavljena pitanja dao direktor Mladen Jozinović, drugih saznanja nemam. Ako zahtjev dođe do nas, sigurno pristajem na sazivanje tematske sjednice.

Pintar je rekao da nema ništa protiv ni inicijative da članovi Županijske skupštine odu na odlagalište otpada Piškornica i sami se uvjere u stvarno stanje na terenu. To bi, kaže Pintar, trebalo realizirati u suradnji sa županom i županijskim stručnim službama.

zatvori