Četvrtak, 25. travnja 2024.

Novca za programe udruga više nema, ali Grad je za njih izdvojio znatno više nego lani

Grad Koprivnica potrošio je sav novac namijenjen sufinanciranju programa udruga. Odluka o zatvaranju javnih poziva za sufinanciranje projekata i programa u kulturi, potom organizacija civilnog društva, Zdravog grada, za razvoj kapaciteta udruga – za tehničku opremu i najam prostora te za prioritetna područja objavljena je 29. rujna.

— Sredstva su iskorištena, planirana sredstva koja su bila značajno veća nego prije godinu dana. Premda je u mnogim drugim područjima dolazilo do racionalizacije i smanjenja sredstava, mi smo ih za udruge i projekte značajno povećali — rekao je Dravi.info pročelnik za društvene djelatnosti i europske poslove Darko Ledinski. — No, i kapaciteti Grada Koprivnice su limitirani, nisu beskonačni. Došli smo do toga da je bilo izuzetno puno prijavljenih projekata. Do sada je kroz sve naše propisane procedure odobrena potpora za 116 projekata i, jednostavno, predviđena sredstva za ovu godinu su potrošena.

Za sufinanciranje ovih projekata i programa, Grad je iz svog proračuna izdvojio 1.339.977,50 kuna što je 370.000 kuna više nego prošle godine, rekao je pročelnik Ledinski poručivši autorima osamdesetak projekata koji su ostali bez potpore da ih ponovno kandidiraju početkom iduće godine.

Kada je pak riječ o tradicionalnim manifestacijama, njihovi autori i dalje mogu računati na gradsku potporu, kaže pročelnik Ledinski: — Sve one tradicionalne manifestacije koje godinama obilježavaju kulturni život grada Koprivnice neće ni na koji način doći u pitanje. Naći ćemo načina da ih i ove godine popratimo.

Gradska uprava počela je s kreiranjem proračuna za iduću godinu i prema prvim projekcijama za očekivati je da količina novca za ove programe neće biti smanjena. No, Zrinski trg očekuje da programe važne za kvalitetu života građana prepozna i lokalno gospodarstvo te da se značajnije uključi u njihovo sufinanciranje.

zatvori