Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO Vrijedna nova oprema za spašavanje života stigla je našim timovima hitne pomoći

Podravsko-prigorski timovi hitne medicinske službe dobili su novu opremu vrijednu nešto više od 350 tisuća kuna. Radi se o defibrilatoru, transportnom respiratoru te raznoj medicinskoj opremi i zaštitnoj odjeći.

Koliko je ova oprema za to neophodna, pokazuju podaci da je u prvih devet mjeseci ove godine hitna pomoć reagirala zbog 25 pacijenata sa srčanim infarktom. Rekla je to na današnjem predstavljanju opreme ravnateljica Zavoda Mirjana Hanžeković te dodala da su ukupno u tom periodu imali 22 tisuće intervencija, od kojih je šest tisuća bilo vezano uz odlazak na teren, a 16 tisuća odnosilo se na preglede pacijenata u ambulantama, što dokazuje važnost hitne medicinske službe kao komponente zdravstvenog sustava.

Novi defibrilator omogućit će, između ostalog, slanje nalaza pacijenta direktno s terena u drugu zdravstvenu ustanovu, čime će se pospješiti vrijeme interveniranja medicinskih djelatnika prilikom pripreme za zbrinjavanje pacijenta.

Medicinskom opremom opremit će se pak dodatno vozilo hitne medicinske službe koje će služiti kao vozilo u pripravnosti u slučaju hitnih medicinskih prijevoza, u slučaju medicinskih osiguranja na kojima Zavod redovito sudjeluje te za sve ostale intervencije gdje je potrebna hitna medicinska služba.

Foto: Koprivničko-križevačka županija.

Sredstva za nabavu navedene opreme i zaštitne odjeće za djelatnike hitne medicinske službe osigurana su u financijskom planu Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, a omogućit će im još kvalitetnije pružanje zdravstvene zaštite.

Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije obišao je danas dožupan Ratimir Ljubić. — U zadnjih nekoliko mjeseci svjedočimo raznim pozitivnim promjenama u zdravstvu. Nedavno smo prisustvovali primopredaji tri vozila za naš Zavod za hitnu medicinu, čime je kompletno obnovljen vozni park, zatim je deset vozila stiglo u Dom zdravlja te je ujedno predstavljen dovršetak radova na uređenju zgrade Doma, a važno je spomenuti i projekt POZDRAV, vrijedan 8 milijuna kuna te projekt dnevne bolnice koji će realizirati Opća bolnica Koprivnica i vrijedan je 35 milijuna kuna — kazao je dožupan.

U zbrinjavanju pacijenata sudjeluje i Koprivničko-križevačka županija tako da osigurava godišnja sredstva u iznosu od 205.000 kuna za plaćanje pripravnog liječnika koji u slučaju infarkta sudjeluje u zbrinjavanju pacijenta, dok liječnik u redovnoj službi ostaje za ostale redovne (hitne) intervencije.

zatvori