Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Kroz neobičnu izložbu upoznajte život i razvitak srednjovjekovnog vlastelinstva Gorbonok

Koprivnički muzealci pripremaju zanimljivu izložbu koja će biti otvorena ovog petka. Izložba “Vlastelinstvo Gorbonok” je plod petogodišnjih arheoloških istraživanja na području općina Kloštar Podravski i Podravske Sesvete, i predstavlja život i razvitak srednjovjekovnog vlastelinstva “Gorbonok” tj. osnovne rezultate iskopavanja na utvrdi Gorbonok i tri selišta (Zgruti, Ruškova greda, Crlenika).

Autor izložbe je Robert Čimin, vizualnu komunikaciju potpisuje Mihovil Vargović, a likovna rješenja muzeološkog postava Andrija Večenaj. Tako se po prvi put u Koprivnici arheološka izložba postavlja na netradicionalan način u kojem je 87 arheoloških predmeta povezano sa suvremenim dizajnom gdje se naglasak stavlja na audiovizualni doživljaj posjetitelja.

Predočavanjem najznačajnijih životnih elemenata tog vremena nastoji se stvoriti specifičan međuodnos “predmet – posjetitelj” koji preuzima zadaću stvaranja unutarnje pobude uz njegov tipološko-kronološki i interpretacijsko-uporabni element. Ponekad će to biti na razini čisto estetske prirode, ali u većini slučajeva potaknut će posjetitelja na razmišljanje o uporabljivosti određenog predmeta i načinu života srednjovjekovnog stanovništva podravskog kraja. Usto, u posljednjem dijelu izložbe predstavlja se tipičan radni dan na arheološkom iskopavanju kojim se dodatno naglašava edukativni karakter izložbe i približavanje arheološke grane široj publici.

Otvorenje izložbe je u petak, 20. listopada u 18 sati u Muzeju grada Koprivnice.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica, a ostaje otvorena do 20. siječnja 2018. godine.

zatvori