Petak, 19. travnja 2024.

Koprivnički Folklorni ansambl treći na nacionalnim susretima koreografiranog folklora

Folklorni ansambl Koprivnica osvojio je treću nagradu Hrvatskog sabora kulture na 24. susretima hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Čakovcu.

Bio je to prvi dio Susreta na kojem je nastupilo oko 320 folkloraša unutar sedam hrvatskih ansambla i skupina te gostujuće skupine iz Slovenije i Austrije. Pravo sudjelovanja ansambli i skupine izborili su nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 16 te putem jednog samostalnog pregledavanja.

Folklorni ansambl Koprivnica dugi niz godina predstavlja Koprivničko–križevačku županiju na ovim Susretima, a svojim nastupom i ove se godine plasirao u sam vrh folklornog amaterizma Hrvatske. Koprivnički folkloraši izvedbama koreografija pjesama i plesova Ždale i Međimurja, autorice Nine Flis, osvojili su 3. mjesto i time još jednom potvrdili kvalitetu koja je u samom vrhu hrvatskog folklornog amaterizma.

Sudionici prvog dijela Susreta bili su, uz koprivnički Folklorni ansambl, KUD “Belica” Belica, Varaždinski folklorni ansambl, KUD “Preporod” Dugo Selo, KUD “Klek” Ogulin, KUD “Metković” Metković, HFD “Jadro” Solin te gosti iz susjedne Slovenije FD “Kres”, Novo Mesto i folklorni ansambl gradišćanskih Hrvata KUD “Kolo Slavuj” iz Beča.

Najuspješnije među njima biralo je tročlano stručno povjerenstvo u sastavu dr.sc. Iva Niemčić, Josip Forjan, prof. i Petar Varga prof. Drugu nagradu osvojilo je Kulturno-umjetničko društvo Metković, a prvu KUD Preporod iz Dugog Sela.

Drugi dio Susreta održat će se 21. listopada u Sisku.

Ustupio Hrvatski sabor kulture.
Ustupio Hrvatski sabor kulture.
zatvori