Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Jakšić: Ukoliko ne dobijemo zadovoljavajuće odgovore o budućnosti Piškornice, uskratit ćemo potporu projektu

‘Kad smo prije dvije godine završili svoje sudske sporove s Regionalnim centrom za gospodarenje otpadom Piškornica i dali potporu tom projektu, jasno smo rekli da očekujemo moderno odlagalište otpada i moderno gospodarenje otpadom po najvišim ekološkim standardima. Umjesto toga, nismo se pomakli s mrtve točke osim što smo iz godine u godinu analizirali koje količine otpada i iz kojih krajeva Lijepe naše dolazi na Piškornicu.’

Rekao je to novinarima gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić na izvanrednoj pressici koja je na temu Piškornice održana u Gradskoj upravi na Zrinskom trgu. Dodatni povod za današnji istup u javnosti bile su medijske objave o planovima za izgradnju spalionice otpada. Sve to skupa, kaže Jakšić, navodi gradsku vlast na preispitivanje uloge Grada u projektu Piškornica:

— Pod takvim uvjetima jednostavno ne možemo više davati podršku takvom projektu. Definitivno je da ćemo, kao Gradska uprava, sada iskoristiti sva legitimna i zakonska sredstva, ne da srušimo projekt – možda bi to bila preteška riječ jer nije nekad dobro sve srušiti ako nemaš bolje rješenje, nego jednostavno tražiti revidiranje projekta, i budućnost projekta, a samim time i ovoga kraja.

Izvor: koprivnica.hr

Stoga će Grad već danas uputiti službena pisma svoj četvorici župana (iz naše Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije) i načelniku Općine Koprivnički Ivanec te zatražiti njihovo očitovanje o projektu, kaže gradonačelnik Jakšić i pojašnjava što znači uskraćivanje potpore projektu Piškornica:

— Ukoliko odgovori budu kao i do sada adekvatni ili poput “to je poslovni plan, poslovna ideja i mi o tome ne smijemo uopće govoriti”, Komunalac je ušao u završnu fazu svojih projekata. Ući ćemo u pravnu bitku da Koprivnica iz cijele priče izađe van i netko će morati presuditi ima li Komunalac kapaciteta da obrađuje otpad za Koprivnicu i nekadašnju Općinu Koprivnica ili ćemo jednostavno imati najveće smetlište u Republici Hrvatskoj, veće i od Jakuševca jer se Jakuševac uspio izvući bez spalionice.

>> Oporba traži hitnu sjednicu o Piškornici, Pucar i Jozinović odbacuju glasine o gradnji spalionice

Grad će, najavio je Jakšić, pismo uputiti i Upravi Podravke s čijim upravljačkim strukturama je dosad bilo neslužbene komunikacije. Kaže da je zadovoljan reakcijom Uprave Podravke jer je iz medijskih istupa predsjednika Uprave Marina Pucara iščitao da će se i oni boriti protiv izgradnje spalionice. Osim toga, Zrinski trg će zatražiti potporu i saborskih zastupnika, a nada se i da će biti realizirana inicijativa o hitnom održavanju tematske sjednice Županijske skupštine o Piškornici, s koje bi ovdašnja javnost trebala dobiti točne informacije o statusu i budućnosti projekta. Jer, nakon najave o izgradnji spalionice, svakog građanina Koprivnice zanima što bi to moglo ili trebalo biti, koliko otpada će tamo dolaziti, iz kojih krajeva Hrvatske i koliko će brdo smeća tamo nastati, zaključio je Jakšić.

Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
zatvori