Srijeda, 24. travnja 2024.

Ivica Suvalj: ‘Novca za dernek, koncerte i kojekakve bajke ima, a da se djeci plati autobus za terensku nastavu nema’

U koprivničkom proračunu više nema 21-og milijuna kuna, koliko je prihodovano od prodaje plinskog biznisa. Poručili su to javnosti članovi koprivničke Mreže.

Gradski vijećnik Ivica Suvalj smatra da Koprivničancima treba jasno reći da tog novca više nema:

– Sav taj novac gradska je vlast u međuvremenu potrošila na pokrivanje dugova i financiranje dijela infrastrukturnih radova. U polugodišnjem financijskom izvješću koje smo primili uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća, jasno se pokazuje da novaca od prodaje plinskog biznisa zapravo više nema i to građanima treba jasno reći. Prodaja je bila tek slamka spasa za, kako bi naš gradonačelnik rekao, dobru vibru koja će se moći širiti možda do kraja godine ili dok će rashodovati sve što su ovdje stvarale generacije ljudi. A što nakon toga? Nažalost, sav novac rasplinuo se nad starim dugovima i nešto predizbornog asfalta.

Suvalj kaže da bi bez prodaje plinskog biznisa prihod ovogodišnjeg gradskog proračuna ponovno bio u značajnijem minusu jer je u izvješću, kako kaže, jasno vidljivo da je dio novca – 12 milijuna kuna iskorišten za prikazivanje pozitivnog poslovanja za prvu polovicu ove godine. Doda li se tome lanjski minus od 16 milijuna, koprivnički je proračun, izračunao je Suvalj, još uvijek u minusu od četiri milijuna kuna. Ne treba zaboraviti ni na rashodovnu stranu na kojoj je u odnosu na lani iznos za podmirenje glavnica dugoročnih i kratkoročnih kredita porastao za osam milijuna kuna. To Suvalja navodi na jedini logični zaključak:

– Da se ovaj grad i dalje vodi financijski neodrživo usprkos brojnim koncertima, lijepim cvjetnim aranžmanima i ja bih rekao, kojekakvim bajkama.

Suvalj je dodao i da do kraja godine nema novca da se učenicima koprivničkih škola plati autobus za odlazak na terensku nastavu:

– Je li važnije za Praznik rada imati, ja ću slobodno reći, dernek od četiri dana? Je li važnije imati Koprivničko ljeto i dovoditi ugledne glazbenike, a s druge strane štedjeti novac na našoj djeci? Sad će opet biti koncert Gibonnija i opet će se neki novac dati. Ja mislim da se ti novci mogu puno kvalitetnije iskoristiti.

Kad je pak riječ o rebalansu ovogodišnjeg proračuna, koji se smanjuje za dvadeset milijuna kuna, u Mreži su primijetili da se zbog nedostatka novca smanjuju prava, a neki planirani projekti, poput energetske obnove škole Braća Radić, prebacuju u iduću godinu. No, o gradskim financijama neće raspravljati na sutrašnjoj sjednici jer je Mrežin vijećnik Ivica Suvalj spriječen. Doznajemo da će aktivno sudjelovati na katehetskoj školi za vjeroučitelje koji rade s djecom s teškoćama u razvoju, pa neće moći doći na sjednicu Gradskog vijeća.

zatvori