Utorak, 16. travnja 2024.

HSS-ovci došli pred Piškornicu i poručili: ‘Ovome moramo stati na kraj’

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak zajedno sa svojim suradnicima, saborskim zastupnicima i lokalnim načelnicima općina održao je danas konferenciju za medije ispred odlagališta otpada na Piškornici.

Poručio je da stranka stoji ne samo iza svojih članova već i iza stanovnika kojima političke elite uzrokuju velike probleme. Jedan od njih je i Piškornica, koja se umjesto u organiziran centar za gospodarenje otpadom pretvorila u odlagalište ogromnih količina smeća.

Snimila Ivana Tomić.

– Planiramo postići da oni koji to izvode moraju znati da će im netko stati na kraj, ili s kaznenim prijavama ili na bilo koji drugi mogući način. Ovo što rade nije u skladu ni sa zakonom, niti sa željama i potrebama lokalnog stanovništva. Najbolji primjer za to je činjenica da načelnik općine na čijem području je Piškornica nije involviran u ovo što se događa, nitko ga ništa ne pita i ne može utjecati na ništa što se događa na području njegove općine. Koprivnica je tu vrlo blizu, Podravka je samo 400 metara udaljena od odlagališta otpada. I povećani broj, a sada možemo reći i znanstveno dokazan povećan broj oboljenja lokalnog stanovništva pokazuje da tu nešto nije u redu i netko će morati odgovarati za to.

Načelnik Općine Mario Švegović upozorava da je količina odloženog otpada na Piškornici enormno porasla u posljednje dvije godine:

– Koprivnica je nekad bila korisnik tog otpada. Imala je 15.000 tona godišnje. Danas, na žalost, tu imamo preko 100.000 tona komunalnog otpada kojega mi definitivno ne želimo na takav način. Mi smo za sortiranje na kućnom pragu i taj otpad ne bi smio u ovakvim količinama dolaziti dok se ne izgradi taj centar.

Dodatnim problemom načelnik ivanečke Općine smatra najavu izgradnje kogeneracijskog postrojenja:

– Može mene gospodin Jozinović uvjeravati u kogeneraciju. Međutim, to je ulazak spalionice na mala vrata. Ja kao načelnik i osobno neću dopustiti da se to izgradi. Takav je moj stav i dalje!

Načelnik Švegović kaže da je odlučan i u stavu da ne proda parcelu Piškornici:

– To je investicija koja bi trenutno možda popunila rupu u proračunu. Međutim, nisam spreman riskirati zdravlje mještana i okolice za tih milijun i pol kuna.

Iako upravlja s 10% vlasništva RCGO-a, koliko ima Općina Koprivnički Ivanec, načelnik Švegović sumnja da postoji tehnologija koja će prilikom spaljivanja otpada odstraniti iz dimova sve štetne tvari, kao i da bi u postrojenje na Piškornici bili ugrađeni, kako kaže, najskuplji filteri.

Vjeruje, kaže načelnik Švegović, da će na tribini što će biti održana u četvrtak, biti dati odgovori na sve nedoumice oko projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica.

zatvori