Utorak, 23. travnja 2024.

HSS: Ne želimo Piškornicu, tražimo Jozinovićevu smjenu; Jozinović im opširno odgovorio

‘Piškornica se u početku činila kao dobra priča, ali u međuvremenu se nešto dogodilo i ne smijemo dopustiti onima koji su od samih početaka imali planove da ih provedu’. Tim riječima započinje priopćenje na temu Piškornice koje su medijima uputili Mario Švegović i Mladen Mađer, čelnici općinske odnosno županijske organizacije Hrvatske seljačke stranke.

U priopćenju ističu nekoliko ključnih točaka. Prva je količina otpada koja dolazi na Piškornicu te, kako navode, sa svih strana: iz Rijeke, Karlovačke županije, Jastrebarskog i drugih mjesta. Dodatno, napominju kako je direktor Piškornice Mladen Jozinović bez javne rasprave ministarstvu poslao zahtjev za povećanje kapaciteta odlagališta s dosadašnjih 419 tisuća na 1,1 milijun tona.

Osim toga, tvrde kako Općina Koprivnički Ivanec, čiji je Švegović načelnik, ima pravo na ekološku naknadu od svake jedinice lokalne samouprave koja zbrinjava otpad na Piškornici, i do 30% cijene za tonu otpada, no do danas, kažu, nije dobila ni kune, kao ni podatke iz kojih se točno općina i gradova dovozi komunalni otpad na Piškornicu. Riječ je, podsjećaju, o općini koja je s 10 % udjela suosnivač tvrtke Piškornica d.o.o., zajedno s četiri županije.

“Sadašnje vodstvo tvrtke Piškornica kontinuirano opstruira davanje traženih podataka te savjetuje svim jedinicama lokalne samouprave da nisu dužne plaćati ekološku naknadu (rentu) čime direktno štete Općini, njenom proračunu pa samim time i razvoju”, iznose Švegović i Mađer.

Na kraju, Švegović i Mađer ozbiljno sumnjaju u to da će projekt kogeneracijskog postrojenja biti izgrađen po najvišim ekološkim standardima te postavljaju pitanje kako će se zbrinjavati toksične produkte spaljivanja otpada. Njihov zaključak je “Ne želimo ni RCGO ni odlagalište smeća Piškornica, a još manje spalionicu smeća”, te traže smjenu direktora Jozinovića.

Jozinović: Priča o opasnom otpadu zastrašivanje je javnosti, a političke inicijative nemam namjeru komentirati

Nakon HSS-ovog priopćenja, direktor Piškornice Mladen Jozinović opširno je odgovorio na njihove navode. Kapacitet odlagališta, kaže, nije mijenjan: određen je Glavnim projektom koji je izrađen 2001. godine od strane IGH, dok je investitor bio koprivnički Komunalac koji je tada upravljao odlagalištem, i nije povećan ni u jednom trenutku rada odlagališta. Navedenim promjenama je na osnovu izvršene geodetske snimke izvršeno usklađivanje projektiranog kapaciteta i stvarno preostalog kapaciteta za odlaganje koji iznosi oko 504.000 tona.

Također, dodaje Jozinović, tvrtka Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o. ne određuje hoće li nešto ići na javnu raspravu, odnosno u postupak javnog uvida koji se obavlja elektroničkim putem – za to je nadležno resorno ministarstvo, odnosno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Što se tiče “ekološke naknade”, ona nije u domeni Piškornice već u domeni Općine Koprivnički Ivanec koja bi o eventualnom plaćanju iste trebala izravno pregovarati s jedinicama lokalne samouprave s čijeg se područja dovozi otpad, uz napomenu kako je Općina Koprivnički Ivanec od 24. rujna 2015. do 31. kolovoza 2017. izravno prihodovala 5.978.028,93 kune od Piškornice d.o.o. i Piškornice – sanacijskog odlagališta d.o.o. i to po osnovi najma poslovnog prostora, poreza po plaći radnika, poreza na dobit, komunalne naknade i koncesije. Piškornica je također, stoji u odgovoru, poduprla rad udruga, škole, vrtića i župe u ukupnom iznosu od 144.747 kuna.

Švegović i Mađer upozorili su i na opasni otpad koji bi bio prerađivan u kogeneracijskom postrojenju, ali iz Piškornice otklanjaju te navode. — Termin opasnog otpada u ovom slučaju koristi se u svrhu “zastrašivanja” javnosti — kaže Jozinović. — Naime, u kogeneracijskom postrojenju obrađivalo bi se samo gorivo iz otpada nastalo obradom komunalnog otpada, a koje ne sadrži opasne tvari.

Švegović i Mađer u svom su priopćenju zatražili Jozinovićevu smjenu, na što on odgovara kako nema namjeru komentirati političke inicijative. — Moj posao, kao i posao Piškornice – sanacijsko odlagalište d.o.o., jest zbrinuti otpad s područja županija osnivača, kao i općine Koprivnički Ivanec. Činjenica jest da je, prije nego smo preuzeli odlagalište, otpad na Piškornici bio zbrinjavan na neodgovarajući način, no od preuzimanja sustavno rješavamo i saniramo odlagalište. Da smo na ispravnom putu, dokazuje i niz inspekcijskih nadzora provedenih u našem mandatu, koji su svi do jednoga dali pozitivno rješenje za rad odlagališta — kaže Jozinović te zaključuje:

— Do izgradnje RCGO-a, koja se nažalost na različite načine pokušava usporiti, otpad će se na Piškornici zbrinjavati po svim pravilima struke i uz stalni nadzor nezavisnih nadležnih institucija. Po izgradnji RCGO-a, općina Koprivnički Ivanec i četiri županije osnivača Piškornice dobit će sveobuhvatno rješenje za zbrinjavanje otpada po najvišim ekološkim standardima i po uzoru na inozemnu praksu. Samo time možemo izbjeći milijunske kazne koje europski propisi nameću područjima koja nisu riješila zbrinjavanje otpada, a koje bi u konačnici na svojim računima osjetili građani.

zatvori