Utorak, 23. travnja 2024.

Gradski proračun smanjen za 21 milijun kuna, Vukušić: Stavke u rebalansu potvrđuje onu “kruha i igara”, Jakšić: Odlučili smo da na nekim stvarima budemo oprezniji

Kakvo je stanje gradskih financija ovisi o kutu gledišta, odnosno jeste li pripadnik pozicije ili opozicije. Za zaključiti je to nakon rasprava održanih na trećoj sjednici koprivničkog Gradskog vijeća.

Obrazlažući izvršenje proračuna u prvoj polovici godine, gradonačelnik Mišel Jakšić je poručio:

– Grad Koprivnica će izaći iz deficita, dokazat ćemo da sredstva od strateškog spajanja plina neće ići u saniranje deficita.

Jakšić je dodao da veseli što je Koprivnica s 35 milijuna kuna pratila tempo ulaganja u komunalnu infrastrukturu, ali i održala visok društveni standard. Osim toga, kaže gradonačelnik Jakšić, smanjeno je kreditno zaduženje grada i ono sada iznosi 21,5 milijuna kuna. Svi ovi pokazatelji tek su priprema za ambiciozne planove, kaže gradonačelnik Koprivnice:

– Cilj je svesti kreditne obveze na minimum i tako stvoriti fiskalni kapacitet za novi investicijski ciklus i iskorak! Sve što je uloženo, ostaje građanima Koprivnice, a zadržavamo i dosad postignute društvene standarde.

Oporba naravno ne dijeli gradonačelnikovo mišljenje. Ernest Forjan, HDZ-ov vijećnik s najdužim stažem, za govornicom je izrazio osobnu nedoumicu:

– Imam li ja to neke druge materijale? U 2017. godinu ušli smo s minusom od 16 milijuna kuna iz prethodnih godina. U prvoj polovici godine prikazujemo višak prihoda od 12,5 milijuna. I nakon prodaje plina Grad je i dalje u minusu. Jasno je zašto se to ‘pod mus’ prodavalo! Ovo je financijski ringišpil u kojemu se sve i svašta obećavalo za taj novac. Novac od plina trebao je biti uložen za razvoj poduzetništva i omogućavanje jednosmjenske nastave, a ne za saniranje loših poteza iz prošlosti. Nemate pravo graditi budućnost Koprivnice na prodaji imovine koju su stvarale generacije!

Za govornicom mu je odgovorio gradonačelnik Jakšić. Rekao je da nije imao namjeru politizirati, ali niti više trošiti riječi o plinu. Ipak je pobrojao da je Grad još uvijek kratak za 4,5 milijuna kuna koje je za JPP uskratila država. U posljednjih nekoliko godina Koprivnica je ostala bez 20 milijuna od poreza na dohodak i Fonda za izravnanje funkcija, a zadnja je porezna reforma iz proračuna odnijela još 6 milijuna kuna.

– Mi kreditiramo državu, odgovorno kažem. I asistenti u nastavi koštaju 6,5 milijuna kuna. Da imamo taj novac, naše polugodišnje izvršenje bilo bi u plusu! Polugodišnje izvršenje proračuna je izlaz iz svega onoga što smo rekli da ćemo ostvariti, bez obzira koliko će to biti teško. Stupanj zaduženosti je ispod prosjeka države i ostalih u Hrvatskoj. Ovih smo dana potpisali dokumente kojima ću ja kao gradonačelnik pokazati da sredstva od plina nisu otišla u krpanje proračunskih rupa.

Da je gradski proračun ostao kraći za pet milijuna kuna jer su ljudi otišli iz Koprivnice, replicirao je HDZ-ov Forjan, te poručio da mnogi ne znaju što je bilo proteklih godina:

– Napravili ste takav problem s kupnjom Pevca da ste zbog toga morali prodati plin!

– Plašite javnost da je Pevec teret Grada Koprivnice. Pevec nije na teret gradskog proračuna i ne opterećuje građane. Ako pak opterećuje Komunalac, zašto su onda cijene komunalnih usluga u Koprivnici među najnižima u Hrvatskoj? – uzvratio je gradonačelnik Jakšić podsjetivši da je Koprivnica po mnogim pokazateljima među najrazvijenijim gradovima u Hrvatskoj

– I sve to bez prireza! I nećemo ga ni uvoditi, iako će novom državnom politikom oni bez prireza biti kažnjeni, zaključio je Jakšić.

Dodatne rasprave izazvao je rebalans ovogodišnjeg proračuna. S planiranih 202 većinom glasova je smanjen na gotovo 181 milijuna kuna. Riječ je o smanjenju od gotovo 11%.

– Smanjenje je moglo biti i manje, no donijeli smo političke odluke da na nekim stvarima budemo oprezniji, pojasnio je gradonačelnik Jakšić.

Smanjenje proračuna samo je potvrda oporbi da su u pravu kad su tvrdili da je plan od 202 milijuna kuna nerealan, ocijenio je Ernest Forjan: – Proračun smanjujemo na 180 milijuna. To je vrlo blizu onoga o čemu godinama pričamo – realno je da gradski proračun bude 150 milijuna. Ostalo možemo privući iz EU fondova. Vi kroz taj rebalans krećete u mjere štednje. Pitanje je gdje ćete uštedjeti da bi život bio bolji, poručio je Forjan te primijetio da sa za 6,5 milijuna kuna smanjuju ulaganja u gospodarstvo i poduzetništvo, čak se smanjuje i sufinanciranje gradskih tvrtki, a nema ni stavke rekonstrukcije centra grada.

– Takav rebalans je neprihvatljiv! – poručio je Forjan, a stranački mu kolega Bernard Vukušić primijetio je da se za 200% povećavaju stavke za manifestacije i Koprivničko ljeto, te za 50% za zimske programe u Gradu – Stavke u rebalansu potvrđuje onu izreku “kruha i igara”, zaključio je Vukušić.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a i Mreže Goran Kovačić ustvrdio je da ih financijska situacija u Gradu čini opreznima jer je proračunski manjak moguće prikazati kroz tri godine. No, riječ je samo o namjeri da se zaštite investicije i društveni standardi, odgovorio je gradonačelnik Jakšić, ponovio podatke o sveukupnim pokazateljima rasta u gradu Koprivnici i pojasnio da se od renoviranja Zrinskog trga trenutno odustalo jer će taj projekt aplicirati na neki veliki nacionalni ili međunarodni natječaj.

Nakon rasprave rebalans koprivničkog proračuna očekivano je usvojen s većinskih 11 glasova.

zatvori