Subota, 20. travnja 2024.

FOTO U kazališnim predstavama i kino projekcijama od sada će moći uživati i osobe s oštećenjem vida i sluha

U koprivničkom Kinu Velebit danas je otvoren deveti po redu Festival prava djece. Riječ je o najposjećenijoj manifestaciji za djecu i mlade koja se ove godine održava u 18 gradova diljem zemlje pod organizacijskom palicom Udruge Alternator.

Tim je povodom u naš grad stigla nova oprema koja će omogućiti osobama s oštećenjima vida i sluha da uživaju u kino projekcijama.

Tvrtko Kurbaša. Izvor: koprivnica.hr

– Svi filmovi sadržavaju standardizirani titl za gluhe i gluhonijeme osobe, bez obzira radi li se o domaćem ili stranom filmu. S druge strane, slijepe i slabovidne osobe imaju mogućnost gledanja filma putem takozvanih audio-deskripcija – rekao nam je izvršni producent Festivala Tvrtko Kurbaša.

Koprivnica je jedan od tri hrvatska grada koji je ove godine dobio set za audio-deskripciju, odnosno set koji služi za narativan opis scena na hrvatskom jeziku. Dvadesetak uređaja od sada je u vlasništvu Grada Koprivnice pa će tako uvijek biti na raspolaganju slijepim i slabovidnim osobama.

To nije jedini novitet koji ovaj Festival donosi u naš grad. Naime, u produkciji Ludens teatra u Koprivnici će se održati i prva kazališna predstava prilagođena slijepim i slabovidnim osobama.

– Mislili smo da bi bilo sasvim u redu da slijepe i slabovidne osobe koje inače dolaze kod nas u teatar uživaju u gledanju predstava još lakše i još bolje. Prva kazališna predstava prilagođena za slijepe i slabovidne održat će se ovdje u Koprivnici 12. studenog – najavio je izvršni producent Ludens teatra Sven Šestak.

Koliko je ovaj festival važan za Koprivnicu objasnio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Mišel Jakšić. Izvor: koprivnica.hr

– Koprivnica jako puno ulaže u svoje obrazovne programe, kao i programe koji se tiču solidarnosti i inkluzije u društvo svih onih skupina koje najčešće nemaju jednake uvjete za rast i razvoj od malih nogu. Zato nas vesele ovakvi programi kojima pokazujemo ruku solidarnosti, pokazujemo da smo spremni omogućiti jednaku šansu i onima koji je nemaju i tu pokazujemo da smo grad s velikim srcem.

Dodajmo da je Koprivnica drugi grad nakon Zagreba koji će osigurati audio-deskripciju jedne kazališne predstave u Republici Hrvatskoj.

zatvori