Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Direktor Svjetskog tjedna svemira koprivničkim je mališanima ispričao kako žive astronauti

Povodom Svjetskog tjedna svemira, u Koprivnici je danas gostovao izvršni direktor međunarodne organizacije World Space Week Goran Nikolašević. Stigao je na poziv Osnovne škole ‘Antun Nemčić Gostovinski’ koja tjedan posvećen svemirskim istraživanjima obilježava na brojne načine.

No, prije gostovanja u školi, Nikolaševića su u koprivničkoj gradskoj upravi ugostile zamjenice gradonačelnika Ksenija OstrižMelita Samoborec. Poželjele su mu dobrodošlicu, zajedno s ravnateljicom “Nemčića” Gordanom Gazdić-Buhanec i učiteljicom Senkom Pintarić.

— World Space Week je velika obrazovna organizacija, a Hrvatska u njoj jako dobro stoji. Mi smo prošle godine bili među prvih deset država u svijetu po obilježavanju Svjetskog tjedna svemira, a uopće nemamo svemirski program. Imamo mlade, imamo entuzijaste, imamo sve, ali koče nas političari — objasnio je Nikolašević, te dodao da bi velik korak naprijed bio kada bi se Hrvatska pridružila Europskoj svemirskoj agenciji. ESA je ugovor ponudila prije dvije godine, ali on, kaže Nikolašević, stoji negdje u ladici, što je velika šteta jer je svemirska industrija iznimno unosan posao. Bugarska i Rumunjska u tome su nas već pretekle.

Snimio Marko Posavec.

— Danas su svemirske aplikacije za promatranje Zemlje izuzetno važne i mi imamo dobru podlogu u Hrvatskoj, imamo ekipe koje već rade na programiranju satelita. Jedini je problem to što nismo u ESA-i pa se ljudi snalaze, idu preko drugih firmi ili otvaraju svoje u inozemstvu. I sam sam upleten u to, pokušavamo nagovoriti naše političare da konačno potpišu taj ugovor s ESA-om.

Zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž zaključila je da je ovo dobra prilika za javnost, ali i za Koprivnicu, da se uključivanjem u obilježavanje Svjetskog tjedna svemira osvijesti javnost o važnosti uključivanja Hrvatske u Europsku svemirsku agenciju.

Učiteljica Senka Pintarić upozorila je na to da su djeca iznimno zainteresirana za astronomiju, ali nemaju puno mogućnosti da razviju svoju znatiželju u tom smjeru. — Ono što sam ja vidjela kao učiteljica, mi nemamo svemir ni u kakvom programu, on se gotovo nigdje ni ne spominje. No, vidite kod djece tu želju i taj interes kad god se spomene svemir, da oni to vole.

Snimio Marko Posavec.

Učiteljica Pintarić i ravnateljica Gazdić-Buhanec prisjetile su se slučaja od prije nekoliko godina kada je učenik četvrtog razreda njihove škole na natjecanju iz astronomije uvjerljivo pobijedio i starije učenike, iz 7. i 8. razreda, ali kada je trebao ići dalje na državno, rečeno mu je da ne može jer je – premlad.

Bio je to poticaj da u “Nemčiću Gostovinskom” ozbiljnije zapnu oko uvođenja astronomije u nastavni i izvannastavni proces. Tamošnji su učenici redovito bili angažirani oko aktivnosti kojima su upoznavali Zemlju i svemir, a u suradnji s Astronomskim društvom često su i promatrali nebo teleskopom.

Na tom tragu bilo je i današnje gostovanje Gorana Nikolaševića koji je okupljenim školarcima održao predavanje o životu astronauta u Zemljinoj orbiti, točnije na Međunarodnoj svemirskoj postaji – kako spavaju, što jedu, kako se kupaju i slično. Učenici su se potrudili pa su aulu škole uredili slikama i modelima nebeskih tijela i svemirskih letjelica.

Na kraju, Goran Nikolašević uručio je priznanja učenicima koji su sudjelovali na ovogodišnjem europskom natječaju Odysseus. Maša Hadelan, učenica 4. c razreda, dobila je nagradu za svoj likovni rad na temu Sunčev sustav i to teleskop koji joj je stigao s europskog finala u Toulouseu. Priznanja su dobili Dora Ferčec, Lucija Ledinski, Niko Maletić, Marko Poznić i Petra Salajpal. Mentorica im je bila učiteljica Senka Pintarić.

Spomenimo za kraj da se Svjetski tjedan svemira obilježava svake godine od 4. do 10. listopada u spomen na lansiranje prvog umjetnog satelita – Sputnika 1, 4.10.1957., te stupanje na snagu Međunarodnog ugovora o svemiru 10.10.1967.

zatvori