Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Galovićeva jesen dobila kazališnu predstavu, novitet je i skulptura za dobitnika književne nagrade

Međunarodni festival književnosti Galovićeva jesen ove će se godine održati 24. put zaredom. Tradicionalno, festival se održava krajem mjeseca, od 26. do 28. listopada, pod medijskim pokroviteljstvom Radio Drave i portala Drava.info. Festival je ove godine prvi puta dobio i svoju skulpturu koja će sa svakim novim izdanjem festivala pripasti dobitniku književne nagrade ‘Fran Galović’.

Autor skulpture je mladi kipar, učenik koprivničke Gimnazije ‘Fran Galović’ Marko Lončar, a izradio ju je uz pomoć svog mentora, umjetnika Dragutina Ciglara.

– To je prototip koji se sastoji od portreta Frana Galovića, knjige koja simbolizira njegovu zbirku ‘Z mojih bregov’ te lista kestena koji predstavlja njegovu poznatu pjesmu ‘Kostanj’ – rekao je mladi umjetnik Marko Lončar.

Festival se ove godine održava uz 130. obljetnicu rođenja Frana Galovića, a novitet u programu bit će kazališna predstava.

– Fran Galović je nama najpoznatiji kao pjesnik, međutim on je u svom životu bio jako okrenut i dramskom pismu. Neki smatraju da je poživio, da bi se vjerojatno u najvećoj mjeri razvijao baš kao dramski pisac – rekao je jedan od organizatora Festivala Marko Gregur.

Snimila Sonja Barčanec.

Zbog toga će organizacijski odbor Festivala u suradnji s Gradom Koprivnicom i Pučkim otvorenim učilištem Koprivnica organizirati kazališnu predstavu prema njegovoj drami ‘Pred smrt’ u izvedbi Kazališta Virovitica. Na rasporedu je u petak, 27. listopada, u 19 sati u dvorani Domoljub.

Pokrovitelj festivala je Grad Koprivnica, a gradonačelnik Mišel Jakšić tim je povodom zahvalio organizatorima na trudu i svrstao koprivničku Galovićevu jesen u top kulturnu manifestaciju u našoj zemlji.

– Hvala onima koji čuvaju ime i spomen na Frana Galovića, ali i onima koji u ovoj top manifestaciji dovode puno toga lijepoga i suvremenoga, puno toga međunarodnog te puno toga gdje se pokazuje da Koprivnica može biti centar kulture u ovoj regiji, a usudio bih se reći i šire – rekao je Jakšić.

Snimila Sonja Barčanec.

Još jedan novitet je što se ove godine na natječaj ‘Mali Galović’ mogu prijaviti učenici iz cijele zemlje, a ne samo iz naše županije čime će se ime našeg najpoznatijeg pjesnika širiti čitavom Hrvatskom.

Cjelokupni program festivala možete naći ovdje.

zatvori