Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Delovljani predstavili našu kulturnu baštinu u Njemačkoj

Kulturno-umjetničko Društve Delovi sudjelovalo je na Susretu čuvara hrvatske etno baštine u Filderstadtu u Njemačkoj.

Susret su organizirali Folklorno društvo “Ruža” i Hrvatska katolička zajednica “Kraljica mira” iz Filderstadta, a u programu je sudjelovalo više stotina izvođača iz sedamnaest KUD-ova iz Njemačke, Švicarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Važnost ovoga susreta je očuvanje hrvatskog narodnog blaga i hrvatske kulturne baštine, ali i prijenos svih znanja i učenja iseljenika na njihovu djecu i unuke s ciljem jačanja svijesti o hrvatskom nacionalnom identitetu.

Stručna komisija odabrala je najbolje među iseljeničkim i domovinskim društvima, te najljepše djevojke u narodnim nošnjama. Predstavnica Delovljana na izboru najljepše djevojke u narodnoj nošnji bila je Lorena Plantić.

Posebna nagrada pripala je tamburaškoj grupi KUD-a Delovi kojoj je Stručna komisija dodijelila titulu najboljih tamburaša Susreta.

Folklorna i tamburaška grupa KUD-a Delovi predstavila se pjesmama i plesovima Podravine, koreografijom “Lepo ti je rano uraniti” te za svoju izvedbu dobila vrlo visoke ocjene stručne komisije.

Koreografiju potpisuju Zrinka Roksandić i Damir Hranić.

– S obzirom na to da i mi ove godine obilježavamo jubilej, pet godina uspješnog rada i djelovanja, veoma sam ponosna, sretna i zadovoljna što smo sudjelovali na ovako značajnoj manifestaciji. Dostojno smo predstavili svoje malo mjesto, našu općinu Novigrad Podravski, Koprivničko-križevačku županiju i naposljetku grupu iz Domovine – rekla je predsjednica KUD-a Delovi, Štefica Plantić.

U sklopu gostovanja, Delovljanji su progodnim programom oduševili i naše iseljenike koji žive i rade u Ingolstadtu i okolici, te na kraju posjetili Mercedes-Benz Museum u Stuttgartu.

zatvori