Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO: DAN RUŽIČASTE VRPCE Rak dojke ne bira ni dob ni spol, od njega obolijeva sve više muškaraca

Prve subote u listopadu u Koprivnici je tradicionalno obilježen Dan ružičaste vrpce.

Riječ je o danu posvećenom prevenciji oboljenja od karcinoma dojke, pojasnila nam je Željka Zetović, predsjednica udruge “Nada” koja okuplja žene oboljele od ove zloćudne bolesti.

Dan ružičaste vrpce obilježava se 18. godinu za redom. — Svi misle “nama se to ne može dogoditi”, ali bolest se može dogoditi svakome. Ako ju na vrijeme otkrijemo, prevencijom, samopregledom dojke i kontrolom kod liječnika, možemo ju na vrijeme i izliječiti — ističe predsjednica Zetović te upozorava: — Nažalost, karcinom dojke sve se više pojavljuje i kod muškaraca, a jučer sam pročitala u novinama da je najmlađa osoba evidentirana da je oboljela od karcinoma dojke osmogodišnja djevojčica. Dakle, bolest ne bira ni dob ni spol.

Karcinom dojke stoga je važno otkriti što ranije jer se tako višestruko poboljšavaju izgledi za izliječenje. Članice udruge “Nada” na Zrinskom trgu dijelile su edukativne materijale od kojih su najvažnije bile upute kako napraviti samopregled dojke. — Svaka bi žena trebala napraviti samopregled jednom mjesečno, u kupaonici nakon kupanja, već od 20. godine života ili ranije — objašnjava Zetović. — Nakon 40 godina ide se na mamografiju, a nakon 50. godine žene dobivaju pozive za mamografiju u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke.

Moto ovogodišnje akcije bio je “Darujmo ružičasti život”, a ružičasta vrpca znak je sudjelovanja, solidarnosti i potpore. Akciju su podržali i gradonačelnik Mišel Jakšić, njegova zamjenica Ksenija Ostriž, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori