Petak, 19. travnja 2024.

Ema Matić Pavlović i Lovro Klobučar najbolji u kvizu znanja o Domovinskom ratu

Učenici koprivničke Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” Ema Matić Pavlović i Lovro Klobučar pokazali su veliko znanje hrvatske prošlosti i osvojili prvo mjesto na kvizu koji je održan u sklopu terenske nastave u Vukovaru.

Kao dio projekta “Posjet osmih razreda Vukovaru” učenici koprivničke škole su zajedno sa svojim razrednicima sudjelovali na terenskoj nastavi u Vukovaru. Organizaciju i program terenske nastave osmislili su djelatnici Ministarstva znanosti, prosvjete i sporta te Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

Na primjeru Vukovara učenici iz hrvatskih osnovnih škola učili su o Domovinskom ratu. Slušali su stručna predavanja te sa svjedocima ovog najbolnijeg događaja iz novije hrvatske povijesti obilazili autentične lokacije vezane uz život, ali i stradavanja Vukovaraca od 1991. do 1995. godine. Posebno je bio dojmljiv posjet vukovarskoj ratnoj bolnici, gradskom groblju te masovnoj grobnici na Ovčari, kao i predavanje o bitci za Vukovar.

Na kraju ovog dvodnevnog druženja Memorijalni centar Vukovar organizirao je u rodnoj kući proslavljenog hrvatskog nobelovca Lavoslava Ružičke kviz znanja za sve sudionike terenske nastave.

Koprivnički učenici Ema Matić Pavlović i Lovro Klobučar pokazali su da od svih prisutnih učenika najviše znaju o ratnim događajima iz 1991. godine te su osvojili prvo mjesto. Učenike su za kviz pripremali profesorica povijesti Lidija Vranar te dragovoljci Domovinskog rata Damir Vuković i Ivica Jurenec.

Predavanje o Domovinskom ratu koje su u školi održali ovi istaknuti koprivnički branitelji neposredno prije odlaska učenika u Vukovar svakako su pridonijeli uspjehu Eme i Lovre na kvizu znanja i osvojenom prvom mjestu.

zatvori