Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO/VIDEO: DRAVA ART BIENNALE Velika interaktivna izložba o vodi otvorena je večeras u Koprivnici

Ovogodišnji Drava Art Biennale, projekt Muzeja grada Koprivnice koji je ovoga puta realiziran u suradnji s Muzejom likovnih umjetnosti još jednog grada na Dravi – Osijeka, večerašnjim otvorenjem velike multidisciplinarne izložbe došao je do svog vrhunca.

Tako je u Koprivnici svečano otvoren postav 15 radova 16 autora kojima je zajednički naziv voda, odnosno pitanje vode kao javnog dobra i osnovnog ljudskog prava. Većina ih je smještena u Galeriji Koprivnica, jedan na njenom pročelju, a jedan u koprivničkoj sinagogi.

“Kroz medij fotografije, videa, performansa, slika, instalacija umjetnici propituju pitanja smislenosti i legalnosti izgradnje javnih fontana (Barbara Bjeliš, Ivan Gundić) te fontanama kao mjestom susreta i nade (Bojan Koštić). Vodu kao mjesto memorije istražit će Neva Lukić i Sara Rajaei, Vana Gaćina, kao i Marijan Crtalić koji će kroz tri video zapisa upozoriti na naš odnos prema vodi i prirodi, baš kao i Gildo Bavčević i Kristina Pongrac. Tamara Sekulić bavit će se pitanjem simbolike vode, a Kristina Marić i Mia Maraković odlučit će se za intimistički pristup s jasnom kritičkom konotacijom. Međunarodni predznak ovogodišnjoj izložbi dali su Bojan Stojčić čiji rad se temelji na promišljanju dostupnosti vodi kroz Arhimedove matematičke postulate i Enes Kurtović koji će vodu sagledati u kontekstu klimatskih promjena i rezultata koje utjecaj čovjeka može imati na svoje okruženje. Njegovi radovi, mogućnošću postava u vanjski i unutrašnji prostor, otvaraju nove dimenzije određene odnosom umjetničkog rada i arhitekture javnog prostora koje propituju i dvije instalacije smještene izvan prostora Galerije – na pročelje (Tomislav Hršak) te u prostor koprivničke sinagoge (Vladimir Novak).”

Izložbu je otvorio gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, a možete ju razgledati do 29. listopada u radnom vremenu Galerije, od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. U srpnju 2018. bit će postavljena u Osijeku.

zatvori