Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Dječji projekti na Renesansnom festivalu predstavljeni u Stubičkim Toplicama

Gradovi i općine prijatelji djece nizom projekata i akcija čuvaju zavičajnu tradiciju i podupiru poduzetništvo djece. Uspješni primjeri takve prakse predstavljeni su na 11. Susretu Gradova i općina – prijatelja djece u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske (Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”) i domaćina Koordinacijskog odbora akcije “Općine Stubičke Toplice – prijatelj djece” i DND Stubičke Toplice, uz pokroviteljstvo Općine Stubičke Toplice.

Među njima prikazane su i aktivnosti djece na koprivničkom Renesansnom festivalu koje imaju veliku edukativnu ulogu, ali i svojim zanimljivim sadržajima obogaćuju najveću turističko-povijesnu manifestaciju u ovom dijelu Europe.

O dječjem renesansnom kraljevstvu, renesansnim vrtićima i školskim projektima, te Koprivkovom svijetu koji uz djecu okupljaju i brojne roditelje i nastavnike koji zajednički uče djecu zaboravljenim vještinama poput kaligrafije ili izrade igračaka od drva i krpa, izrađuju nakit, pletu vijenčiće, plešu renesansne plesove, oslikavaju štitove govorila je predsjednica DND Koprivnica Jadranka Lakuš.

Članovi dječje delegacije Matija Čižmak, Melani Glavnik i Lovro Šeb uz voditeljicu Ines Turk mogli su sudjelovati u odlično organiziranim radionicama lončarstva, izrade licitarskih proizvoda, vezenja, oslikavanja drvenih igračaka i streličarstva. Zanimljiva je bila i povijesna priča koju su upoznali u Muzeju seljačkih buna.

Inače ove se godine navršava 10 godina otkako je Koprivnica dobila počasni naziv Grad prijatelj djece, a Koprivničko-križevačka županija kreće u akciju za stjecanje ove prestižne titule.

zatvori