Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Brojni izlagači i posjetitelji na svečanom otvorenju 19. Dana voća Koprivničko-križevačke županije

U Đurđevcu je tradicionalno, 19. godinu zaredom, 6. i 7. listopada održana manifestacija posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina te promicanju vrijednosti razvoja domaće proizvodnje – Dani voća Koprivničko-križevačke županije, koja je i ove godine privukla brojne izlagače i posjetitelje.

Središnje događanje 19. Dana voća bila je izložba promotivno-prodajnog karaktera, koja je održana u subotu 7. listopada na Trgu Sv. Jurja u Đurđevcu, a u kojoj je sudjelovalo 70-tak izlagača s područja Koprivničko-križevačke županije.

Manifestaciju je svečano otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak, koji je Županiji i partnerima uputio čestitke na organizaciji te pohvalio što se proizvođačima omogućava da se upoznaju s novim tehnologijama. Osvrnuvši se na plasman hrvatskih proizvoda na tržište, što je prepoznato kao jedan od glavnih problema u sektoru poljoprivrede, dodao je: „Velik interes izlagača za ovakve manifestacija dokaz je da se u Koprivničko-križevačkoj županiji dobro radi na promociji poljoprivredne proizvodnje. Nema budućnosti poljoprivrede, ako ne stvorimo konkurentan proizvod, koji je kvalitetan i zdravstveno ispravan, a upravo to želimo poticati s razine Ministarstva, ali i s lokalne razine. Koprivničko-križevačka županija je primjer kako se brinuti o svojim proizvođačima i kako vrednovati prirodne resurse i potencijale.“

Župan Darko Koren osvrnuo se na voćarsku proizvodnju na području županije te kazao: „Koprivničko-križevačka županija posljednjih četrnaest godina kontinuirano subvencionira podizanje višegodišnjih nasada te je u periodu od 2003. godine do 2017. zasađeno novih 444 hektara voćnjaka i 124 hektara vinograda. Površina pod voćnjacima, koji su registrirani, je sada oko 1600 hektara, a tome treba dodati i 600 hektara vinograda. Smatram kako možemo biti jako zadovoljni, ali naravno da uvijek ima prostora za razvoj. Važno je naglasiti kako je poljoprivreda grana gospodarstva koja strateški mora biti određena s razine države, no uvjeren sam kako su i mjere koje provodi Županija od pomoći našim proizvođačima. Posebnu pozornost posvećujemo i promociji njihovih proizvoda te im ovom prilikom zahvaljujem što se rado uključuju u sve naše manifestacije.“

Pozdravne riječi uputili su i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči te pročelnik podružnice Savjetodavne službe za Koprivničko-križevačku županiju Slavko Kopilović, a tijekom manifestacije posjetitelji su mogli vidjeti i prezentacije tradicionalnog pečenja pekmeza i rakije, izrade aranžmana i skulptura od voća te spravljanja smoothija.

Svojim su nastupima program obogatili Dječji vrtić „Maslačak“ Đurđevac, skupina Kockice, starija i mlađa folklorna skupina te tamburaška sekcija KUD-a „Petar Preradović“ Đurđevac, kao i Tamburaški sastav „Dravski pajdaši“.

Nakon kulturno-umjetničkog dijela, proglašeni su najljepše uređeni izlagački prostori, koje je odabrao stručni žiriji u sastavu predstavnika Savjetodavne službe i Grada Đurđevca. Ove je godine prvo mjesto osvojio OPG Lasić, drugi je bio OPG Gašparov, a treća Osatina Nova Natura. Pored toga, Udruga žena s bolestima dojke „Narcise“ iz Đurđevca provela je akciju obilježavanja Dana ružičaste vrpce s ciljem edukacije građana i prevencije ranog otkrivanja raka dojke.

Glavni organizator 19. Dana voća bila je Koprivničko-križevačka županija uz suorganizaciju: Savjetodavne službe, Grada Đurđevca, Turističke zajednice Grada Đurđevca, PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja te Udruge voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije.

Manifestaciji su pored brojnih građana i izlagača, prisustvovali i saborski zastupnici Branko Hrg i Željko Lacković, predsjednik Županijske skupštine KKŽ Željko Pintar, potpredsjednica Županijske skupštine KKŽ Verica Rupčić, potpredsjednik Županijske skupštine KKŽ Marijan Ružman, zamjenica gradonačelnika grada Đurđevca Kristina Benko Markovica te brojni načelnici općina i predstavnici institucija i udruga.

zatvori