Subota, 20. travnja 2024.

DRAGUTIN KRALJ: Na Križu života u Kampusu trebaju pisati imena poginulih branitelja

Ratni zapovjednici 117. brigade Dragutin Kralj i Ivica Zgrebec odazvali su se jutros pozivu gradonačelnika Mišela Jakšića povodom obljetnice osnutka koprivničke brigade iz Domovinskog rata.

Naime, na današnji je dan prije 26 godina donesena odluka o formiranju zapovjedništva brigade, koja je, kako je rečeno, nastala od križevačkog i koprivničkog bataljuna. Tom prilikom Dragutin Kralj iznio je nekoliko prijedloga:

— Mi zapovjednici 117. brigade očekujemo od Grada da u okviru svojih ovlasti i mogućnosti, u suradnji s nadležnim tijelima Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja, ažuriraju na našem Križu života u bivšoj vojarni imena poginulih, te da se taj prostor na neki način osmisli i uredi kako bi ostao u trajno sjećanje za buduće generacije.

Naime, imena u Domovinskom ratu stradalih podravskih branitelja dosad još nisu stavljena na spomen-obilježje jer nadležni raspolažu s čak četiri popisa. Stoga je upravo njihovo ažuriranje važno kako bi i Koprivnica na jednom mjestu istakla imena svojih poginulih branitelja.

Zapovjednik Kralj predložio je i da se u Kampusu uredi prostor u kojemu bi sve udruge proizašle iz Domovinskog rata dobile uvjete za rad, ali i u kojemu bi se postavila izložba ratnih predmeta i obilježja svih postrojbi koje su ovdje djelovale. Tako bi se oslobodio prostor u gradskom muzeju, ali i omogućilo posjetiteljima da se na autentičnom mjestu upoznaju s dijelom slavne i važne povijesti ovoga kraja.

Zapovjednik Kralj izrazio je i žaljenje što je dvorana Domoljuba tijekom subotnjeg svečanog obilježavanja Dana koprivničkih branitelja bila poluprazna. Izračunao je da tako ne bi bilo da je iz svake udruge došlo po desetero članova.

— To sve skupa govori i o onoj proslavi u subotu kada je, vidjeli ste, Domoljub bio poluprazan. Na koncu, ljudima je očito dosta Domovinskog rata jer imamo niz stvari koje nisu riješene.

Gradonačelnik Jakšić je zahvalio na prijedlozima te uzvratio da se pomno promišlja o uređenju i namjeni Kampusa. Dodao je i da je Gradska uprava u stalnom kontaktu s udrugama i Odborom za branitelje, ali i da bi od iduće godine trebalo zaživjeti novo radno savjetodavno tijelo zapovjednika.

Foto: Grad Koprivnica.
Foto: Grad Koprivnica.
zatvori