Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Članovi Skupštine odlučili: Plaće u Županiji se smanjuju, Lacković podržao Korenov prijedlog

Članovi Županijske skupštine većinom su glasova donijeli odluke koje će omogućiti smanjenje plaća u Županijskoj upravi.

Županu i njegovim zamjenicima plaća će se smanjiti za oko 400 kuna dok će službenicima, ovisno o radnom mjestu, plaće biti manje za 150 do 250 kuna, s čime se, kako je rekla pročelnica Marina Horvat Pavlic, složio i sindikat.

Obrazlažući ovaj prijedlog, župan Darko Koren podsjetio je na to da su u Županijskoj upravi još prije nekoliko mjeseci odlučili povući poteze kojima će doći do smanjenja rashoda, no to nije naišlo na razumijevanje većeg dijela oporbe.

Tako je Željko Vugrinec ispred kluba SDP-a rekao da je riječ o političkom potezu i da ga njegovi stranački kolege neće podržati, tim više što Koren ima plaću poput župana najrazvijenijih županija iako naša županija prednjači po broju nezaposlenih i ima najmanji udio visokoobrazovanog stanovništva.

Snimio Marko Posavec.

Za razliku od SDP-ovog Vugrinca, nezavisni Željko Lacković je dao bezrezervnu potporu županu: — To nam pokazuje da župan vidi i da će se na drugim mjestima morati štedjeti, a kreće od sebe — zaključio je Lacković.

Rasprava se dodatno razvila kod izmjene Odluke o koeficijentima za izračun plaća službenika i namještenika. SDP-ovom Željku Vugrincu ovo je znak da je voda došla do grla:

— U Županiji je 10 zaposlenika najnižeg ranga kojima će se plaća smanjiti 150 kuna. To znači da će se na njima tijekom godine uštedjeti 18.000 kn. Voda je doista došla do grla!

Laburistu Siniši Kavgiću jasno je da je problem nastao kad je bilo novca i kad su ljudi u Županijsku upravu zapošljavani na temelju veza i poznanstava, zbog čega mu je župan Koren uputio upozorenje neka bude oprezan s izjavama jer bi se one mogle okrenuti protiv njega. Kavgić mu je uzvratio da ga straši, jer je on izabrani član Županijske skupštine koji ima svoja uvjerenja i govorit će što želi.

Snimio Marko Posavec.

Potporu županu Korenu za govornicom je ponovo izrazio nezavisni Željko Lacković rekavši:

— Kad sam postao gradonačelnik Đurđevca, smanjio sam plaće 21 posto, linearno. Sad ih korigiramo i iduće godine će plaće rasti. Bilo bi dobro da smo danas vidjeli i odlučniji potez jer su javni službenici zaštićeni, nema otkaza i nitko se ne bi žalio da je ušteda po osnovi plaće veća. Moraju svi biti svjesni da rade u sektoru koji u vrijeme krize nije nikoga otpustio. Župane, imate podršku našega kluba i za veće restrikcije plaća!

Snimio Marko Posavec.

Da je pogodio pravu bit, uzvratio je Lackoviću župan Koren i zahvalio mu na realnom razmišljanju.

Darko Koren. Snimio Marko Posavec.

Osim smanjenja plaća, u Županijskoj upravi razmatraju i novi način obračuna putnih troškova, za što su također dobili zeleno svjetlo od sindikata.

Župan Koren uoči današnje skupštine rekao je Dravi.info da će smanjenjem troškova i po ostalim materijalnim pravima, Županija godišnje uštedjeti 600.000 do 700.000 kuna.

— Mnogi su to preveli kao predizbornu kampanju jer smo to najavljivali još u prvoj polovici ove godine. No, to nije vezano uz izbore i kampanje već uz svođenje financija u zakonodavne okvire. Naime, zakon propisuje da ukupna masa troškova za plaće u javnom sektoru, konkretno u županiji, ne može biti iznad 20% izvornih prihoda.

Snimio Marko Posavec.

No, usklađivanje sa zakonskim odredbama nije jedini razlog smanjenja plaća, pojašnjava župan Koren: — Željeli smo na neki način pokazati da imamo određenu društvenu odgovornost u tom smislu i s obzirom na generalno stanje u društvu pokazati, ako hoćemo reći simboličnom gestom, da smo prema tome osjetljivi.

Za spomenuti je da su izvorni prihodi od rudne rente – od eksploatacije plina, nafte, šljunka i ostalih mineralnih sirovina – drastično pali: za oko 12 milijuna kuna, što je oko 8% izvornih prihoda Županije. Nedostatak toga novca Županijska uprava namjerava namiriti prodajom udjela Županije u dvjema cestarskim tvrtkama: Ceste d.d. Bjelovar i PZC Varaždin d.d. čime bi ostvarila prihod od oko 5,5 milijuna kuna.

zatvori