Petak, 19. travnja 2024.

VJEKOSLAV ŠTIMAC Novi načelnik Policijske uprave: Želimo vratiti dostojanstvo policajcu

Vjekoslav Štimac, novi načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke danas je i službeno predstavljen javnosti.

U svom prvom javnom obraćanju, načelnik Štimac je prvo zahvalio ministru i ravnatelju policije na ukazanom povjerenju, ali i Marijanu Kirinu koji je protekle dvije godine uspješno vodio Policijsku upravu bez, kako je rekao, dana godišnjeg odmora. Koliko je bio uspješan, govore i podaci za prvih osam ovogodišnjih mjeseci, koji našu policijsku upravu, kaže Štimac, svrstavaju u sam vrh po ostvarenim rezultatima i učinkovitosti:

— Mogu obećati da ćemo i dalje raditi svoj posao. Prioriteti će biti ono što nas uvijek boli: stradavanje u prometu, u prometnim nesrećama. Iako su u našoj Policijskoj upravi to male brojke, svaki život je dragocjen, a svaki ozlijeđeni građanin je velika šteta. Stoga ćemo intenzivno raditi po tom pitanju. I naravno, prioritet ostaje borba s kaznenim djelima s obilježjima korupcije koja je problem u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i na području naše Policijske uprave — najavio je novi načelnik.

Vjekoslav Štimac. Snimio Marko Posavec.

Načelnik Štimac pozdravlja najave o povećanju plaća te boljoj opremljenosti i statusu policajaca jer će to pomoći da se policajcu vrati dostojanstvo, a želja mu je i maksimalna suradnja policije i građana:

— Želimo vratiti dostojanstvo policajcu, da to bude gospodin koji surađuje s građanima, koji od njih dobiva informacije, ali i koji daje njima informacije i pomaže im u svim situacijama. Želimo da se naši građani osjećaju sigurno, da im policija ne bude bauk već da svi zajedno surađujemo. Cilj nam je isti: to je sigurnost naših građana i povjerenje u policiju.

Na upit Drave.info zašto želi biti načelnik Policijske uprave, Štimac je odgovorio: — Razlozi su osobni. Kad sam podnosio prijavu za ovaj oglas, nisam se ni s kim dogovarao ni konzultirao. Mislio sam da bi to bio jedan dobar završetak policijske karijere. Gospodin Kirin se nije javio na taj oglas i to je prevagnulo da se javim. Mislim da imam dovoljno iskustva i znanja, spomenuo sam 23 godine u policiji, poznajem sve djelatnike, sve rukovoditelje i mislim da je to zadatak koji meni ne bi smio predstavljati nikakvu teškoću.

Snimio Marko Posavec.
Tko je Vjekoslav Štimac?

Vjekoslav Štimac rođen je u Koprivnici, a s obitelji živi u Novigradu Podravskom. Završio je Elektrotehnički fakultet u Zagrebu i stekao zvanje magistra inženjera elektrotehnike.

Bio je zaposlen u Bilokalniku i Komingu te u posljednje 23,5 godine radi u Policijskoj upravi u Koprivnici. Tu je stekao policijsko zvanje policijskog savjetnika, što je i bio uvjet za prijavu na natječaj za načelnika Policijske uprave. Nositelj je odlikovanja za vojnoredarstvene akcije Bljesak i Oluja.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije Miljenko Radnić: Izabran je najbolji među kandidatima

Na primopredaji dužnosti između vršitelja dužnosti Marijana Kirina i novog načelnika Vjekoslava Štimca, danas je u Koprivnici bio pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za posebne poslove sigurnosti Miljenko Radnić. Javnosti je poručio da je ministar policije za načelnika Policijske uprave koprivničko-križevačke izabrao najboljeg među kandidatima koji su se prijavili za taj posao.

Miljenko Radnić. Snimio Marko Posavec.

Poručio je i kakav je status ove Policijske uprave na nacionalnom nivou:

— Vaša Policijska uprava predstavlja lokalni interes koji je generalno povezan s Ministarstvom unutarnjih poslova na razini Republike Hrvatske prije svega u strateškim pitanjima opće sigurnosti. Sigurnost kao pojam danas je vrlo često rabljen no prepoznat je u životima svih nas. Ako su ljudi sigurni, onda imaju prostora i da se razvijaju i stvaraju bolje uvjete za egzistenciju. Dakle, jedan od ciljeva ove Policijske uprave bit će podizanje i održavanje povoljnog stanja sigurnosti za sve građane RH, za turiste, ali i one koji ovim prostorima samo prolaze. Vi ste imali priliku i sreću ili nesreću da budete na tranzitnom pravcu za migrante. Vidjeli ste što je to. Ova Policijska uprava maksimalno dobro je odradila zadaću koja joj je pripala. Nadamo se i vjerujemo da će i ubuduće biti na razini zadaća koje pred nju bude postavljalo Ministarstvo ili okolnosti koje će biti ovdje na terenu, kad govorimo o regionalnom pristupu.

Od novog načelnika Štimca i njegovih suradnika pomoćnik glavnog ravnatelja policije Radnić očekuje maksimalan angažman u lokalnoj zajednici, proaktivno djelovanje, detektiranje problema i njegovo rješavanje s predstavnicima vlasti. S obzirom na to da je riječ o “domaćim” ljudima, neće im trebati puno vremena da se upoznaju i uhodaju u posao, ocijenio je Radnić te najavio da će načelnik Štimac imati punu podršku u poboljšanju statusa policajca, u što spada plaća i oprema.

zatvori