Četvrtak, 25. travnja 2024.

VELIKO PRIZNANJE Primjer naše Knjižnice žele slijediti i druge europske zemlje

Koprivnička knjižničarka i voditeljica Bibliobusne službe Ana Škvarić predstavila je projekt ‘Rastemo čitajući’ na trećoj konvenciji INELI Balkans (International Network of Emerging Library Innovators/Balkan region), održanoj početkom rujna u Ateni.

Na konvenciji je zajedno s Goranom Tuškan, ambasadoricom za Hrvatsku u okviru INELI Balkans, održala službenu prezentaciju koprivničkog projekta “Rastemo čitajući: poticanje rane pismenosti u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije” za koji su sudionici konvencije pokazali veliki interes.

Naš primjer željeli bi, pohvalili su se iz koprivničke Knjižnice, prenijeti u vlastite sredine pa je tako, kažu, u začetku suradnja s kolegama iz okruga Neamţ u sjeveroistočnoj Rumunjskoj.

Naime, osim umrežavanja i edukacije, sudionici projekta INELI Balkans imali su tijekom 2015. i 2016. godine zadatak osmisliti novu knjižničnu uslugu provedivu u vlastitoj knjižnici i s projektnim planom usluge aplicirati za nagradu INELI Balkans Innovation Award. Nagradu u iznosu od 4 tisuće eura organizacija Future Library dodijelila je u studenome 2016., a među pet nagrađenih projekta nove knjižnične usluge našao se i spomenuti projekt.

Podsjetimo, namijenjen je dječjim vrtićima u mjestima koja obilazi koprivnički bibliobus, u svojoj je pilot-fazi obuhvatio vrtiće u Drnju, Sigecu, Peterancu, Đelekovcu i Legradu.

Iz koprivničke Knjižnice najavljuju i da nastavljaju s njegovom provedbom. Postojeće knjižnične kutije kreirane za dječje vrtiće i namijenjene predškolcima hrvatske i romske nacionalnosti te njihovim odgajateljicama, s početkom školske godine vratile su se u dječje vrtiće.

U idućoj školskoj godini planira se i osiguravanje financijskih sredstava kako bi se ovom uslugom pokrilo još pet dječjih vrtića u mjestima koja obilazi koprivnički bibliobus.

Foto: Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’.
zatvori