Četvrtak, 25. travnja 2024.

U Legradu održana tematska radionica o mogućnosti otvaranja malih kampova u kontinentalnom dijelu zemlje

U organizaciji Turističke zajednice područja “Središnja Podravina” i Općine Legrad, u srijedu je u vijećnici Općine Legrad održana tematska radionica pod nazivom ‘Mogućnosti otvaranja i razvoja malih kampova u kontinentalnom dijelu RH’.

Kamping udruženje Hrvatske (KUH) je neprofitna strukovna udruga koja zastupa kamping sektor u Republici Hrvatskoj, čiji je cilj unapređenje strukovnog djelovanja i poticanja otvaranja i razvoja malih kampova u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske te pružanje informacija iz segmenta otvaranja i poslovanja malih kampova.

Mali kampovi sadržajno su jednostavniji i profilirani za sasvim specifična tržišta (kampovi za bicikliste, avanturiste, speleologe, berače gljiva, promatrače ptica i sl.) te kao takvi privlače ciljane skupine gostiju nudeći istinsku obiteljsku atmosferu u kontaktu s domaćinom.

Oni predstavljaju novu konkurentsku prednost kontinentalnog dijela Republike Hrvatske i mogu biti jedan od pokretača gospodarskog razvoja kao i dodatni izvor prihoda za lokalno stanovništvo.

Kako kroz područja koje obuhvaća Turistička zajednica područja “Središnja Podravina” prolaze važni prometni putevi, otvaraju se brojne brojne mogućnosti gdje bi obiteljska gospodarstva i mali poduzetnici mogli proširiti svoju djelatnost otvaranjem malih kampova, što može biti dodatni prihod domaćinstvima.

Upravo zbog navedenih razloga, kao i zbog činjenice kako na području Koprivničko – križevačke županije ne postoji otvoren kamp već samo kamp odmorište, krenulo se u organiziranje radionice koja je za sve sudionike bila besplatna.

Izvor: Turistička zajednica Središnja Podravina.

Radionica je bila podijeljena u šest cjelina: Značaj kamping turizma u Hrvatskoj, Razvojni trendovi u kampingu i specifičnosti malih kampova, Zakonske mogućnosti za otvaranje malih kampova, Razvojni tržišni pravci malih kampova, Primjeri iz prakse te Razvoj i mogućnosti financiranja otvaranja i daljnjeg razvoja malih kampova. Nakon službenog dijela sudionici radionice imali su mogućnost postavljati pitanja.

Odaziv na radionicu bio je iznad očekivanja što pokazuje da je ovakav vid edukacije potreba, a sudionici su bili iz različitih polja djelovanja: od predstavnika jedinica lokalne samouprave, turističkih zajednica, PORA, muzeja, LAG Podravina, Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije, vlasnika OPG-a, arhitekata, konzultanata, vlasnika ugostiteljskih objekata, vinogradara pa sve do umjetnika i voditelja udruga.

Radionicu su otvorili načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić i direktorica Turističke zajednice područja “Središnja Podravina” Elizabeta Milanović Glavica, a vodili su Ines Vidas i Oliver Lulić iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH) sa sjedištem u Poreču. Radionice se održavaju pod pokroviteljstvom i potporom Ministarstva turizma RH.

zatvori