Petak, 29. ožujka 2024.

Tuča i grmljavina pogodile su Podravinu, palo je i dosta kiše, a lošem vremenu još nije kraj

Ciklona koja proteklih dana djeluje na vrijeme nad većim dijelom Hrvatske svakako je dokinula sušu koja je vladala proteklih mjeseci. U mnogim je podravskim mjestima tijekom subote uz grmljavinu padala i tuča, a zahvaljujući kiši i koprivnički potok ponovno teče. Ponedjeljak će nam donijeti mali predah, ali već u utorak stižu nam nove oborine…

Grmljavinska nevremena koja su jedno za drugim protutnjala Podravinom tijekom subote i u noći na nedjelju u pojedinim su mjestima zbog tuče uzrokovala veliku štetu. Led koji je padao s neba uništio je gotovo sve usjeve duhana u Kloštru Podravskom, prenosi HRT. Dojave o gustoj tuči stizale su i iz ĐurđevcaVirjaNovigrada Podravskog i okolnih mjesta, a padala je – doduše u skromnim količinama – i u Koprivnici. Dijelovi naselja zbog nevremena su nakratko ostali i bez struje, poput Močila što nam je dojavila čitateljica.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Koprivnici su od 8 sati u subotu do 8 sati u nedjelju pale 52 litre kiše po kvadratnom metru. Automatska meteorološka postaja Ivanščak u subotu i nedjelju (do trenutka objave ovog teksta) izmjerila je 60 litara, a ona u Herešinu nešto manje: 44,6 litara. Pribrojimo li tome i oborine od petka Ivanščak se penje na 72,4 litre, a Herešin na 54,2. Nesklad tih mjerenja nije neobičan jer su oborine bile pljuskovite naravi.

Recimo i kako smo, prema mjerenjima obaju automatskih meteoroloških postaja, već nadmašili mjesečni prosjek oborina za mjesec rujan. On iznosi 78 litara, a Ivanščak je već izmjerio 122,6, Herešin 94,2.

Snimio Marko Posavec.

Povremenih naleta kiše još može biti do kraja dana, a ponedjeljak nam donosi mali predah. To ne znači da kiše uopće neće biti: i dalje su mogući pljuskovi, osobito poslijepodne i prema kraju dana. Bit će promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja i nikakav poseban vjetar. Jutro će biti prohladno uz 8 do 10 stupnjeva te moguću maglu, a temperatura se kasnije može približiti i 20 stupnjeva.

Nova kiša stiže nam u noći na utorak. Ovoga puta bit će to “pitomije” oborine, bez nevremena, grmljavine i tuče. Zapuhat će sjeverni vjetar i solidno će zahladiti. Još malo kiše možda nam padne i u srijedu, pa i u četvrtak. Petak i subota bit će ljepši, ali od nedjelje se već nazire nova promjena vremena s ozbiljnijom kišom…

zatvori