Srijeda, 27. ožujka 2024.

Podignuta optužnica protiv dvojice muškaraca koji su više od 800 kg rabljenih pelena bacili u Dravu

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je pred tamošnjim Općinskim sudom optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana koji su se hrpe prljavih pelena odlučili riješiti na izrazito bezobrazan način – bacivši ih u rijeku Dravu.

Dogodilo se to prije šesnaest mjeseci. Prvookrivljenik, rođen 1954. godine, kao odgovorna osoba doma za starije i nemoćne osobe u Međimurju, 17. svibnja prošle godine predao je drugookrivljeniku (r. 1980.) medicinski otpad iz ustanove. Radilo se o 840 kilograma rabljenih pelena za odrasle u 90-ak plastičnih vreća. Mlađi okrivljenik preuzeo je na sebe da će se riješiti otpada. No, umjesto da ga je predao ovlaštenoj ustanovi za zbrinjavanje, idućeg dana ga je odvezao i bacio u rijeku Dravu, točnije u odvodni kanal Hidroelektrane Varaždin, pri čemu je došlo do zagađenja vode.

Policijska uprava varaždinska provedenim kriminalističkim istraživanjem ustvrdila je da se radi o neopasnom medicinskom otpadu, no kojega ustanove u kojima nastaje moraju predati osobama ovlaštenima za gospodarenje tom vrstom otpada. Pokazalo se i da okrivljeni ne posjeduju dokumentaciju vezanu uz odlaganje takvog otpada od početka poslovanja obiteljskog doma.

Slijedom svega toga, protiv njih je podignuta optužnica zbog kaznenog djela ugrožavanja okoliša otpadom.

zatvori