Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO/VIDEO: KIŠA PADA NEMILICE Problemi s vodom na kolniku i u podrumima, očekuje se porast Drave

Kiša koja tijekom cijelog dana pada u Podravini i Prigorju mjestimice je uzrokovala probleme zbog velikih količina vode.
Vodostaj potoka Koprivnica u 22 sata 19. rujna. Izvor: vodostaji.voda.hr

NOVO 22:30 – Vodostaji rijeke Drave i potoka Koprivnica i dalje rastu. Potok Koprivnica u 22 sata bio je na +79 cm, ali i dalje ne prijeti izlijevanjem. Kiša na području Podravine slabi i, premda će padati i tijekom srijede pa možda i u četvrtak, prema prognozama više ne bi trebala padati tako intenzivno. Do 22:15 stanica Ivanščak izmjerila je 47.3 mm kiše.

Kako nam je rekao Ivan Kramarić, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica, većih problema zasad nema. Zaprimljena je samo jedna dojava i to iz Močila gdje se voda slijevala s brda i iz vinograda prema državnoj cesti D-2 pa su zbog začepljenja odvoda bili ugroženi podrumi na području oko Hotela Zlatan. Pod vodom su tamo bile ulice, dvorišta i prostor oko crkve.

Iz Varaždina je stigla dojava kako se zbog povišenog vodostaja pojačava protok rijeke Drave. Zajedno s Murom, očekuje se kako će iznositi oko 1000 kubičnih metara u sekundi (prosjek Drave je oko 500, a Mure oko 200), pa je moguće da će u narednom razdoblju na Dravi biti proglašene redovne mjere obrane od poplava. Visoka voda Drave mogla bi uzrokovati probleme i s lokalnim vodotocima, no, ističe pročelnik Kramarić, sve nadležne službe su spremne i u stalnom kontaktu sa Županijskom stožerom za zaštitu i spašavanje.

Čitatelji nam dojavljuju i kako mjestimice na prometnicama i gradskim ulicama ima vode na kolniku, stoga sve vozače pozivamo na oprez. Većih količina vode na cesti ima na ulazu u Virje kod benzinske postaje i na ulazu u Novigrad Podravski iz smjera Virja.

Do trenutka objave ovog teksta, u Koprivnici je prema mjerenjima automatske meteorološke postaje Ivanščak pala 41 litra kiše po kvadratnom metru. Vodostaj potoka Koprivnica tijekom posljednjih nekoliko sati naglo je porastao, ali ne prijeti izlijevanjem. Drava kod Botova u 18 sati bila je na +261 cm i raste; pripremno stanje proglašava se na +400 cm.

Kiša bi prema najavama sutra trebala oslabjeti, a u četvrtak uglavnom i prestati.

Kakvo je stanje kod vas? Šaljite nam izvještaje i fotografije na [email protected] ili u Facebook inbox.

Voda u Močilama / video: Draženka Kovačić

Ulica Nikole Sertića / video: Zoran Gužvić

zatvori