Subota, 20. travnja 2024.

Koliko maloljetnika ostaje vani i nakon 23 sata? Koliko ih konzumira alkohol, a koliko opojne droge? Evo što kaže policija

Policijska uprava koprivničko-križevačka, kao i druge policijske uprave diljem Hrvatske, protekla dva vikenda provodila je niz preventivno-represivnih aktivnosti s ciljem suzbijanja rizičnih ponašanja mladih.

U tom razdoblju, iza 23 sata i bez odgovarajuće pratnje zatekli su devet osoba mlađih od 16 godina.

— O tome smo obavijestili njihove roditelje, ali i nadležne centre za socijalnu skrb koji će poduzeti određene mjere iz svoje nadležnosti — rekao je na redovnoj konferenciji za medije glasnogovornik Policijske uprave koprivničko-križevačke Dražen Laljek.

Policijski službenici “pročešljali” su i kafiće i klubove gdje se mladi okupljaju. Točnije, zavirili su u 106 ugostiteljskih objekata na području županije. U njih pet zatekli su šestero maloljetnika koji su konzumirali alkoholna pića. Dva ugostiteljska objekta radila su i dulje nego su trebala.

— Nadležnim prekršajnim sudovima podnesene su odgovarajuće prijave, odnosno optužni prijedlozi prekršaja, što pravnih i odgovornih osoba, što konobara koji su zatečeni u tim radnjama — pojasnio je Laljek.

Što se tiče opojnih droga, kod jedne je osobe, od pedeset provjeravanih, pronađena manja količina marihuane.

Osim toga, čuvari zakona po trgovinama su provjeravali prodaju li se maloljetnicima alkohol i duhanski proizvodi. U 19 kontroliranih trgovina nije utvrđen ni jedan prekršaj.

Na cestama je zatečeno sedam mladih vozača pod utjecajem alkohola, a dvoje bez položenog vozačkog ispita.

A kako bi takvih situacija bilo što manje, policijski službenici u sklopu akcije održali su edukativna predavanja budućim vozačima, polaznicima autoškola.

zatvori