Utorak, 16. travnja 2024.

FOTO Zdrava hrana i rukometašice Podravke Vegete otvorile su Europski tjedan mobilnosti

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić jutros je na Gradskoj tržnici potpisao Povelju Europskog tjedna mobilnosti. Time je Koprivnica i službeno potvrdila sudjelovanje u još jednom izdanju ove europske manifestacije koja se u našem gradu redovito obilježava još od 2002. godine.

Tradicionalno, Europski tjedan mobilnosti započeo je Sajmom zdrave prehrane na Gradskoj tržnici. — Svake godine imamo sve više izlagača, a i danas, usprkos lošem vremenu, velik broj posjetitelja dolazi na plac i u naš zdravi kutak — rekao je gradonačelnik. — Kada zbrojimo i oduzmemo što sve jedemo i koliko je važno da se okrećemo domaćoj proizvodnji te kvalitetnim i ekološki adekvatnim proizvodima, mislim da je ovo najbolji mogući početak Europskog tjedna mobilnosti.

Gradonačelnik Jakšić najavio je i određene promjene u poslovanju Gradske tržnice. — Želimo da tržnica doista bude zdravi pokretač našeg grada. Svjesni smo da moderna gibanja i događanja u gospodarstvu sve više ljude odvlače u velike centre. No, trend u Europi koji polako dolazi i k nama je da se ljudi sve više okreću upravo kupovini zdravih domaćih proizvoda. Nažalost, svijet je to pokupio prije nas; mi kao da ne znamo kako kvalitetnu zemlju i kvalitetne ljude imamo. No, dobro je, bitno je da se kreće i da je krenulo.

Snimio Marko Posavec.

Na otvorenju Sajma zdrave hrane i Europskog tjedna mobilnosti bile su i rukometašice prve ekipe Podravke Vegete. Njima je, kako je rekla Ana Toth, zdrava prehrana posebno bitna. — Ona nam daje jači imunitet i brži oporavak nakon teških treninga i utakmica. Naravno, zdrava hrana bitna je i za sve građane, ne samo za sportaš(ic)e jer je puna vitamina i drugih zdravih sastojaka iz domaćih proizvoda. Domaće je ipak najbolje.

Europski tjedan mobilnosti tradicionalno će završiti Danom bez automobila u petak, 22. rujna. — Moramo spomenuti i sve one programe koji su pripremili naši školarci, vrtićarci i brojne gradske udruge, kao i biciklijadu Gradske uprave koja će se održati, ako nas vrijeme posluži, idućeg petka. Tko preživi, pričat će! — zaključio je gradonačelnik Jakšić.

Spomenimo i kako su se Europskom tjednu mobilnosti danas pridružili i mladi planinari iz OŠ Đuro Ester koji su otišli na Papuk te članovi Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije prezentacijom amaterske radiogoniometrije na gradskim bedemima. Za nedjelju je pak najavljena tradicionalna biciklijada Oldtimer kluba Biciklin. Ne bude li lošeg vremena, počinje u 10 sati.

zatvori