Petak, 19. travnja 2024.

ZAUSTAVLJENA JAVNA NABAVA Dolazak plavih kanti će kasniti, pogledajte zašto

Zaustavljen je postupak nešto više od milijun kuna vrijedne javne nabave plavih kanti u koje bi građani Koprivnice odlagali otpadni papir.

Razlog je već uobičajen u hrvatskoj praksi: Iako je kao najpovoljniji izabran dobavljač Straža plastika, drugi ponuditelj – Gradatin, iako njegova ponuda nije bila najpovoljnija, uputio je žalbu. I upravo bi ovo mogao postati presedan ne samo u Komunalcu i Koprivnici već i u cijeloj Hrvatskoj, poručila je predsjednica Komunalčeve Uprave Maja Hleb pojasnivši:

— Žalba se odnosi ne na cijenu ili nešto drugo već na priloženu dokumentaciju. Gradatin između ostaloga smatra da u priloženoj dokumentaciji trebaju biti i izjave članova Nadzornog odbora Straža plastike da nisu kažnjavani. Dosadašnja praksa i propisi, kako smo ih mi, ali i ostali investitori iščitavali, uvijek je bila da se uzimaju samo izjave članova uprava društva ponuditelja u kojima se potvrđuje da nisu kažnjavani za kaznena djela gospodarskog kriminala.

U žalbi je naveden još jedan razlog koji bi mogao značiti prekretnicu u sustavu javne nabave u Hrvatskoj:

— Gradatin kao jedan od ponuditelja ne priznaje certifikate Zavoda za kvalitetu Republike Hrvatske. Oni smatraju i traže da se treba dobiti certifikat o kvaliteti tih kanti od Zavoda iz Velike Britanije, inače institucije nadležne za cijelu Europsku uniju. Oni jedini imaju taj certifikat u Hrvatskoj.

I tako je sada na redu državna komisija koja će odlučiti vrijedi li u Hrvatskoj certifikat za kvalitetu koji izdaje hrvatska institucija ili ne. Uzme li se u obzir dosadašnja praksa, ova žalba produljit će javnu nabavu plavih kanti za nekoliko mjeseci. Tako bi Koprivničanci kante za odlaganje papira u svoja domaćinstva mogli dobiti tek poslije Nove godine, zaključila je Hleb. A svakako će biti i primjer koji će potvrditi vrijede li u Hrvatskoj certifikati hrvatskih institucija.

zatvori