Utorak, 26. ožujka 2024.

KULTURNA SENZACIJA Picassove grafike u Gradu Picoka

Đurđevac će iduće godine biti domaćin atraktivne izložbe Pabla Picassa, jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća.

Prilikom posjeta slovenskoj Lendavi, tadašnji gradonačelnik Željko Lacković dogovorio je kulturnu suradnju oko razmjene aktualnih izložbi koje se održavaju u Lendavi s obzirom na to da Lendava redovito organizira izložbe slavnih svjetskih umjetnika.

Trenutno je u pripremi sva dokumentacija potrebna za realizaciju izložbe, a Picassove grafike krasit će galeriju Muzeja grada Đurđevca od 15. travnja do 30. rujna 2018. godine.

Izložba obuhvaća više od stotinu radova, a osim Picassovih grafika bit će izloženi i radovi svjetski poznatih umjetnika Andyja Warhola, Antonija Tàpiesa, Henryja Moorea, Victora Vasarelya, Eduarda Paolozzia i drugih. Procijenjena vrijednost zbirke iznosi oko 5 milijuna kuna.

S obzirom na veliki interes javnosti za bogato i raznovrsno stvaralaštvo jednog od najvećih svjetskih slikara očekuje se da će izložba iz privatne zbirke Richarda H. Mayera zabilježiti i rekordan broj posjetitelja, ali i rekordan broj sponzora.

Muzej je za izložbu dobio i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja koja će se uputiti svim osnovnim i srednjim školama, pa se očekuje i veliki broj organiziranih školskih dolazaka.

Ova izložba bit će još jedan atraktivni kulturni sadržaj koji će obogatiti turističku ponudu Grada Đurđevca, a važno je naglasiti i da je ova izložba samo početak bogatog programa pripremljenog za posjetitelje povodom obilježavanja 50. obljetnice Picokijade i 10. obljetnice od dobivanja znaka EDEN (Europske destinacije izvrsnosti).

zatvori