Subota, 20. travnja 2024.

Europarlamentarac Davor Škrlec: Koprivnica je hrvatska prijestolnica biciklizma

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti jučer je u koprivničkom Domu mladih održana panel rasprava o održivoj mobilnosti i cikloturizmu. Na raspravi su gostovali zastupnici u Europskom parlamentu, hrvatski Davor Škrlec i njemački Michael Cramer.

Da je panel rasprava s razlogom nosila naziv “Grad bicikla” rekao nam je gradonačelnik Mišel Jakšić.

— Kad pričamo o samom biciklizmu i biciklima, Koprivnica je tu definitivno najveći brend u ovoj zemlji s obzirom na to da smo poznati po tome da smo grad bicikla. Poznati smo i po našim pješačko-biciklističkim stazama kojih imamo 75 kilometara.

Kad se taj broj upari s brojem stanovnika u Koprivnici, dolazimo do podatka da je naš grad u prva tri u Europskoj uniji, dodao je gradonačelnik. Upravo su zbog toga svi projekti usmjereni prema poticanju očuvanja zdravlja čime se čuva okoliš, ali i rasterećuje promet.

Kako stoji Hrvatska u odnosu na ostale zemlje Europske unije rekao nam je europarlamentarac Davor Škrlec.

— Tu bih istaknuo Koprivnicu zbog toga što je hrvatska prijestolnica biciklizma, ne samo grad nego cijela okolica, a to je prepoznato i u Europskom parlamentu. U sklopu Europskog tjedna mobilnosti ne samo da promičemo kako bi mi građani trebali mijenjati navike da počnemo malo više pješačiti, da koristimo neka druga prijevozna sredstva, ne samo automobile, već uz to treba potaknuti i lokalnu samoupravu da počne investirati u javni prijevoz u gradovima.

Njemački zastupnik u parlamentu Michael Cramer inicijator je dva biciklistička projekta kojima se održivi turizam povezuje s europskom poviješću i kulturom. Upravo je o tome pričao na panelu koji je jučer održan pod pokroviteljstvom Ureda gradonačelnika Mišela Jakšića.

zatvori