Petak, 19. travnja 2024.

NINO BERTA Koprivnički biciklist sjajno odvozio tešku utrku na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj

Izvor:BK Rotor
Vozač koprivničkog Biciklističkog kluba Rotor Nino Berta nastupio je na Svjetskom biciklističkom prvenstvu za amatere u Francuskoj, dosad najvećem takvom u povijesti.

Natjecanje pod nazivom UCI Gran Fondo World Championship održano je od 24. do 28. kolovoza u francuskom departmanu Tarn u pokrajini Midi-Pyrénées. Bio je to, poručuju iz Rotora, pravi svjetski vikend biciklizma koji je trajao tri dana.

Prvoga dana natjecanja na redu je bila utrka “kronometar” (Individual Time Trial Races) u gradu Albi, na stazi duljine 22,4 kilometra. Sutradan su uslijedile momčadske utrke (Team Relay Race), a posljednjega dana, u nedjelju, Svjetsko prvenstvo završilo je dvjema cestovnim utrkama, na 97 i 157 kilometara.

Ta dulja staza imala je 2.317 metara ukupnog uspona i bila je vrlo zahtjevna i selektivna s konstantnim usponima i spustevima. Vrijeme je bilo neugodno vruće i sparno uz jak vjetar, a brojne su dionice trase vodile uskim i lošim cestama što je bilo posebno opasno za bicikliste jer su najveći dio utrke vozili u zoni otvorenog prometa. Sve to skupa dovelo je do brojnih padova i problema.

Prvih desetak kilometara staza je išla uz rijeku Tarn, a nakon toga kroz brdovito područje Gaillacoisa gdje, inače, ima puno vinograda, ali ni jedne klijeti – sve se obrađuje strojevima.

Nakon odlične vožnje na lipanjskim kvalifikacijama u Sloveniji, Nino Berta i ovdje je pokazao da se može nositi s najboljim amaterima na svijetu. Odvozio je dulju trasu, onu od 157 kilometara, vozeći prosječnom brzinom od 36,1 km/h te s ukupnim vremenom od 4 sata, 21 minute i 24 sekunde osvojio odlično 86. mjesto od 173 natjecatelja u svojoj kategoriji. Sveukupno, tu je utrku završilo 1.729 natjecatelja iz cijelog svijeta.

— Ovo je odličan rezultat, posebice ako se uzme u obzir da je na 48. kilometru, u mjestu Larroqu, na suženju ceste u gužvi kod glavne (vodeće) grupe došlo do sudara i pada više biciklista pri čemu je i Nino nastradao kada ga je jedan vozač udario u zadnji kotač i srušio. Na sreću nije bio ozlijeđen, a oštećenje na biciklu uspio je sanirati u vrlo kratkom vremenu te nastaviti utrku, izgubivši pritom glavnu grupu koju je više bilo nemoguće sustići — pišu nam iz Rotora.

Iz kluba napominju i kako vrijedi istaknuti da je na ovom svjetskom prvenstvu sudjelovalo 357 biciklistica iz cijelog svijeta koje su se natjecale na stazi od 97 kilometara, no među kojima Hrvatska nije imala svoju predstavnicu.

Izvor: BK Rotor.
Izvor: BK Rotor.
Izvor: BK Rotor.
Izvor: BK Rotor.
Izvor: BK Rotor.
Izvor: BK Rotor.
Izvor: BK Rotor.
Izvor: BK Rotor.
Izvor: BK Rotor.
Izvor: BK Rotor.
zatvori