Četvrtak, 28. ožujka 2024.

NAKON VELIKE KIŠE Jakšić: Zahvati koje smo poduzeli pokazali su se dobrima, ali pojavili su se novi problemi

Tijekom protekla četiri dana u Koprivnici su pale 104 litre kiše po kvadratnom metru prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavodai 114 litara prema mjerenjima automatske meteorološke postaje Ivanščak, a sve je kulminiralo jučerašnjom jakom kišom.

Bila je to prigoda za svojevrsno testiranje zahvata u prostoru koje je Grad proteklih mjeseci poduzimao u suradnji s Hrvatskim vodama.

— Moram reći da smo zadovoljni rezultatima zahvata u Reki na ulazu u Koprivnicu od strane Zagreba. Ono što smo radili na nasipu potoka Koprivnica i na još nekoliko punktova pokazalo se dobrim jer nismo imali problema s izlijevanjem vode — rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Leonard Sekovanić, Ivica Plišić i Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

No, kao nove crne točke u uvjetima jakih oborina pokazale su se lokacije podložne bujicama, kaže gradonačelnik Jakšić:

— Pojavile su se određene teškoće u Močilskom odvojku, ali nisu prijetile kućama. Problemi su se pojavili i u Ulici Nikole Sertića i Zvirišću gdje također kuće nisu bile u opasnosti, ali se voda izlila po cesti. Već smo jučer poduzeli neke radnje koje smo mogli poduzeti. No, tamo ćemo definitivno morati nešto poduzeti, s obzirom na blizinu brda i jer dolazi do bujičnog izlijevanja. Morat ćemo razmišljati o tome da ili otkupimo neko zemljište da napravimo neke gradske retencije ili da nađemo neko drugo zadovoljavajuće rješenje da nam voda više ne teče na asfalt.

Građani su fotografije vodenih bujica i ispumpavanja vode objavljivali na društvenim mrežama. A što su činile nadležne gradske službe?

— Mi smo jučer cijeli dan bili na terenu, i Komunalac, i Koming, i KC vode, i Javna vatrogasna postrojba i dobrovoljni vatrogasci iz Reke i Koprivnice… Sve naše službe, koliko smo procijenili da je nužno, bile su na terenu. Također smo već jučer pokrenuli pakiranje vreća s pijeskom za, ne daj Bože, dodatne i nove padaline. Tako da, ako pričamo o samoj spremnosti, tu imamo jedan zadovoljavajući nivo i tu straha nema — zaključuje gradonačelnik.

zatvori