Petak, 19. travnja 2024.

REZOVI NA DNEVNOM REDU Vrijeme je za rebalans županijskog proračuna, očekuju se nepopularne mjere

Za manje od tjedan dana, idućeg utorka poslijepodne – 26. rujna od 16 sati – u Koprivnici će biti održana treća sjednica aktualnog saziva Skupštine Koprivničko-križevačke županije. Na dnevnom redu je 29 točaka, a najvažnije su vezane uz županijske financije koje će na kraju objediniti rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Župan Darko Koren još je početkom ljeta najavio da će zbog smanjenog priljeva novca u županijsku blagajnu morati povući nepopularne mjere, poput smanjenja plaća, ali i broja zaposlenika u županijskoj upravi. No, za sve svoje planove treba i potvrdu Županijske skupštine koja će o tome odlučivati upravo u utorak.

Koordinacija klubova okupila se prekjučer, no bez predstavnika HSS-a i Nezavisne liste Željka Lackovića. Odradili su sve što se očekivalo od njih – utvrdili datum i vrijeme održavanja sjednice te dnevni red. Stoga predsjednik Županijske skupštine, HSU-ov Željko Pintar ne dvoji da će Skupština odraditi svoj posao:

— Očekujem da će sjednica proteći u dobrom ozračju jer je ovo potrebno napraviti kao i svake godine da bi Županija mogla donijeti proračun za narednu godinu.

Pintar je zadovoljan time što je na dnevni red došao i prijedlog njegove stranke, HSU-a, iz vremena dogovaranja i kreiranja skupštinske većine. Riječ je o osnivanju županijskog Savjeta za umirovljenike i osobe treće životne dobi od kojega populacija naših vremešnih sugrađana puno očekuje.

Željko Pintar. Snimio Marko Posavec.

— Očekujemo puno jer smo sve svoje napore usmjerili na poboljšanje i razvoj zaštite zdravlja naših umirovljenika, poboljšanje svih elemenata potrebnih za starije i nemoćne osobe na polju socijalne skrbi, zdravstvene zaštite, subvencioniranje domova za starije i nemoćne koji nisu umreženi u sustav Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi. Ovo su najvažnije teme naših umirovljenika, no naravno da će Savjet na dnevnom redu imati i sve drugo što je bitno za udruge umirovljenika i njihove projekte i programe — pojasnio je Pintar.

U Savjetu za umirovljenike i osobe treće životne dobi bit će, kako je pobrojao Pintar, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, Centra za socijalnu skrb, Doma za starije i nemoćne na koprivničkom Lenišću i četiri predstavnika udruga umirovljenika iz Županije te s područja Koprivnice, Križevaca i Đurđevca, zaključio je Pintar.

zatvori