Četvrtak, 18. travnja 2024.

KIŠA PRIJETI PODRAVINI Provjerili smo kakvo je stanje obrane od poplava

Cijela javnost s neizvjesnošću i pogledom u nebo prati vremenske prognoze. Sinoptičari i za naš kraj za naredna dva dana najavljuju kiše – danas popodne padaline će biti obilnije, a sutra slabije.

Čini se da će Podravina i Prigorje ovaj puta ipak biti pošteđeni ozbiljnijih poplava i problema o kakvima izvješćuju mediji iz drugih dijelova Hrvatske, ali i kakvih se mi u Podravini sjećamo iz 2014. godine. A iako nam trenutno opasnost ne prijeti, sve žurne službe spremne su za intervencije. Rekao je to Radio Dravi načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, dožupan Ratimir Ljubić:

— Na svu sreću, u našem kraju nema opasnosti od poplava. Sve službe su spremne za intervencije ako bi došlo do porasta vodostaja i ne daj Bože do prelijevanja vode iz vodotokova. Ali, za sada, svi vodotoci su prohodni i nema nikakvih opasnosti od bilo kakvih poplava.

Da je situacija pod kontrolom, dožupan Ljubić se uvjerio i tijekom jučerašnjeg razgovora s Josipom Fučekom, voditeljem Vodnogospodarske ispostave za mali sliv “Bistra” Đurđevac, koja je od 2014. godine, kada su na našem području zabilježene velike poplave, mnogo toga učinila:

— Oni su sanirali sve kritične točke tako da je na neki način 90% problematičnih područja i kritičnih točaka iz 2014. uspješno sanirano, te ovog trenutka nigdje nema opasnosti od poplave. Naravno, ako dođe vodni val i veća sila, te opasnosti uvijek postoje. No, sve službe koje trebaju intervenirati su spremne i ja se nadam da neće biti nikakvih problema.

Đurđevačka Bistra odgovorna je i za stanje potoka Koprivnica koji se 2014. izlio iz svog korita, podsjetio je dožupan Ljubić te najavio: — Od 2014. do danas došlo je do podizanja nasipa u gradu Koprivnici tako da i veći vodostaj potoka ne bi trebao uzrokovati izlijevanje vode.

Potok Koprivnica izlio se iz korita u listopadu 2014. Snimio Marko Posavec.

Dožupan Ljubić kaže da svakodnevno kontaktira sa Županijskim centrom 112 (Državne uprave za zaštitu i spašavanje) te poručuje građanima da su sve službe za zaštitu i spašavanje na našem području dobro opremljene, obučene i spremne za svaku vrstu intervencije i zaštitu ljudskih života, ali i materijalnih dobara.

O čemu su razgovarali dožupan Ljubić i Josip Fuček, voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv “Bistra” Đurđevac? Evo što je nakon sastanka objavljeno na službenim stranicama Koprivničko-križevačke županije:

Kako bi se spriječile nove poplave, Hrvatske vode planiraju radove na području općina Drnje i Sokolovac. Od dosadašnjih uspješnih projekata, izdvojeni su sanacija potoka Gliboki i retencijskog jezera u Rasinji, projekt vrijedan 3 milijuna kuna kojim će se spriječiti poplavljenost ne samo Rasinje nego i brojnih mjesta koja se nalaze nizvodno, te sanacija nasipa na području općina Molve i Podravske Sesvete. Kao dugoročno rješenje za koprivničko područje, razgovaralo se o Moždanskom jarku, koji je dijelom saniran 2016. godine, a jedna od tema bio je i problem postupanja vlasnika poljoprivrednih zemljišta koji mijenjaju ili zatrpavanju kanale kojima prirodno protječe ili otječe površinska voda s njihovog zemljišta.

Izvor: kckzz.hr

Zamjenik Ljubić zahvalio je Hrvatskim vodama na odličnoj suradnji, a voditelj Fuček informirao ga je kako tijekom prošlog vikenda, kada je palo mnogo oborina, nije bilo prijavljenih šteta zbog kojih bi se moralo izlaziti na teren.

Na inicijativu Koprivničko-križevačke županije, u planu je novi sastanak s predstavnicima žurnih službi i načelnicima općina na temu planova i problematičnih pitanja u kriznim situacijama, na kojemu će ih se upoznati i s novim zakonskim propisima i obvezama.

zatvori