Petak, 19. travnja 2024.

KRIŽNIČKI ZLATNI DANI Manifestacija posvećena plodnoj križničkoj zemlji i njenim vrijednim ljudima

‘Križnički zlatni dani’ svetkovina je koja se prvi put začinja na imanju obitelji Rengel, u već dobro poznatom ambijentu Ribičke kleti.

Križnički zlatni dani održat će se u nedjelju, 1. listopada od 11 do 18 sati u Ribičkoj kleti.

Namjera joj je predstaviti obilje plodova prirode koji Križnica, ta zlatna oaza Općine Pitomača i Virovitičko-podravske županije, daruje ljudima. Svaka obitelj na otoku Križnica marljivo privređuje koristeći blagodati zemlje, sunca, kiše, vode rijeke Drave i truda vlastitih dlanova.

Ono po čemu je Križnica najraskošnija su ribe, orasi i grah. Stoga će vrhunskim umijećem naše gazdarice, gđe Mire Rengel i njezine ekipe, biti predstavljena jela iz tradicijske kulture ovoga kraja, a kojima je osnovna sastavnica upravo to plodovlje vode i zemlje. Naglasak jest na receptima naših baka, ali će biti predstavljena i inovativno kreativna jela iz kuhinje vrsne i već izvan našega kraja poznate majstorice kuhinje. U njezinim specijalitetima nerijetko uživaju gosti iz različitih krajeva Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Poljske, Francuske i drugih zemalja, a koje put nanese slučajem ili s namjerom da baš tu njihovi nepci osjete posebnost priprave jela gospođe Rengel.

Kakva bi to svetkovina bila da je ne poškropimo s vrhunskim vinskim i pivskim zlatnim kapljicama!? Već znate da Pitomača ima i svoju vrsnu pivovaru i brand “Pitko”, a za vinske opojne užitke pobrinut će se zlatne kapi vina, samo za vas potekle iz podruma “Vineda”.

Od predjela do deserta, koristeći nutritivne prednosti i vrijedosti ribe, oraha i graha, u suzvučju sa ostalim proizvodima i pripravcima plodne zemlje Križnice koju ta mala zajednica sumještana proizvodi, moći ćete uživati ne samo tijelom nego i duhom. Za to će se pobrinuti i tamburaški band “Slavuj”.

Od srca, sa zahvalnošću na obilju koje nam je još jedna jesen donijela i dala, pozivamo vas da nam se pridružite.

Partneri manifestacije su TZ općine Pitomača, Pivovara Pitko i podrum Vineda.

zatvori