Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Koprivnički obrtnici podržavaju obavezno licenciranje računovođa, ali ne i njihovo obavezno fakultetsko obrazovanje

Koprivnički obrtnici, vlasnici knjigovodstvenih ureda izjasnili su se da podržavaju prijedlog o licenciranju računovođa.

Naime, Inicijativa profesionalnih računovođa pokrenula je peticiju kojom traži da se iz zakona izbaci obaveza licenciranja računovođa u Hrvatskoj.

Međutim, Udruženje obrtnika Koprivnica je kao i prije tri godine za licenciranje jer, kako kažu, ono utvrđuje razinu znanja koja je potrebna za obavljanje tog posla te bi se na taj način izbjeglo da pojedinci koji nemaju dovoljno znanja nanose štetu ugledu struke.

Ipak, obrtnici napominju da nisu i za najavljena ograničenja prema kojima se tim poslom ne bi mogli baviti i oni bez fakultetskog obrazovanja.

— U toj, kao i u svakoj drugoj struci, važno je znanje i iskustvo tako da se ne može ignorirati dugogodišnje iskustvo velikog dijela vlasnika knjigovodstvenih ureda — poručuju iz Udruženja.

Foto: Udruženje obrtnika Koprivnica.

Na sjednici održanoj prošlog tjedna 11 je koprivničkih obrtnika predložilo da se na primjeru majstorskih ispita licenciranje prepusti Hrvatskoj obrtničkoj komori u suradnji s Udrugom računovođa.

Tako se, poručuju, ova odluka ne bi prepustila jednoj tvrtki na tržištu jer postoji opasnost od “napuhanih” cijena koje u ovim uvjetima većina ne može platiti.

Uz to upozoravaju na činjenicu da si neki poduzetnici i obrtnici “samostalno” vode knjigovodstvo što otvara put crnom tržištu.

— Licenciranje bi trebalo biti obveza za sve jer licencu treba imati svatko tko vodi knjigovodstvo odnosno računovodstvo — zaključuju računovođe okupljeni u koprivničko Udruženje obrtnika.

Spomenimo i da je predstavnica u skupštini Udruženja obrtnika Koprivnica Vesna Šubarić Mujkić najavila odlazak u mirovinu, a za novu je jednoglasno izabrana Nataša Srša.

zatvori