Subota, 20. travnja 2024.

Na pomolu je rješenje problema grijanja na Trgu kralja Tomislava

Počelo je rješavanje dugogodišnjeg problema s grijanjem stanara koprivničkog Trga kralja Tomislava.

Naime, jučer je na Zrinskom trgu održan sastanak na kojemu je predstavnicima stanara od strane RWE-a predložen novi model.

— Pokrenuli smo tu stvar s mrtve točke, sam projekt je gotov i sad je na stanarima hoćemo li ove godine uspjeti realizirati i hoće li se napokon, nakon 33 godine, stanari osmerokatnice i Podravkine uglovnice grijati na svoju energiju — rekao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Sljedeći tjedan će u Domu mladih za sve stanovnike tih 230 stanova biti održana detaljna prezentacija predloženog modela nakon čega će se krenuti u prikupljanje potpisa o suglasnosti.

Na jučerašnjem sastanku iz RWE-a su istaknuli kako je bitno da svi dionici projekta budu usuglašeni – Grad Koprivnica, vezano uz izdavanje dozvola, Koprivnica plin kao investitor, Podravka vezano uz prebacivanje na drugog opskrbljivača toplinskom energijom te naravno stanari koji moraju dati svoj pristanak za provedbu projekta.

— Ne trebamo nikoga osuđivati, donositi prijeke zaključke i biti general poslije bitke. To grijanje je rješavano u nekim prošlim vremenima kad su bili i drugačiji gospodarski odnosi i drugačije se puno toga rješavalo. Tada nije postojala bojazan da bismo se mogli naći u problemu u kojemu smo se našli danas, a to je da se ljudi griju na Podravkin toplovod. Podravki je to neisplativo, Podravka to u suštini više ni ne smije raditi. Naravno da ta neisplativost uzrokuje ogromne troškove grijanja i nezadovoljstvo građana koji tamo žive, a moramo pošteno reći i da sam Grad nema model i da bi mi sami s građanima teško iznijeli tu investiciju na svojim leđima — pojasnio je Jakšić.

Podsjetimo, u svibnju ove godine najavljeno je da bi svaka zgrada trebala dobiti zasebnu kotlovnicu bez dodatnih troškova za stanare. Unutarnje instalacije trebale bi ostati iste, a okoliš zgrada ne bi postao veliko gradilište. Premda će cijena po kvadratu ostati ista, stanari će moći birati kada i koliko se griju pa će ukupna cijena ipak biti niža. Cijela investicija vrijedna je oko dva milijuna kuna, a investitor je Koprivnica plin.

Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
zatvori