Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Ema i Teo tijekom ljeta su pročitali čak 21 knjigu, a cijeli je njihov razred dobio zlatne medalje

Učenici 4. c razreda koprivničke Osnovne škole ‘Braća Radić’ tijekom ljeta pročitali gotovo dvjestotinjak knjiga. Najbolji među najboljima, s 21 pročitanom knjigom, su Teo Hanžeković i Ema Mihac, a svi učenici tog razreda su za svoje zalaganje i broj pročitanih knjiga danas primili zlatne medalje.

Radi se, naime, o projektu Olimpijada čitanja koji je koprivnička Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” predložila svim osnovnim školama u gradu, a kojem su se odazvali samo Radići.

Oni su ljeto proveli čitajući i natječući se koji će treći, sada četvrti razred pročitati najviše knjiga s popisa koji su za njih pripremile knjižničarke s Dječjeg odjela.

Teo Hanžeković i Ema Mihac. Snimio Marko Posavec.

— Stigla sam pročitati sve knjige i nije mi dugo trebalo. Ponosna sam na cijeli svoj razred, onda na sebe, a najviše na našu učiteljicu jer nas je ona poticala u čitanju i govorila nam da trebamo čitati. Prije nisam voljela toliko čitati, a sad sam baš zavoljela — rekla nam je Ema.

I Ema i Teo najviše su uživali čitajući “Morski dnevnik Pauline P.”

— U knjizi ima jako puno pustolovina, jako je zanimljiva. Naučila sam da je na moru jako lijepo, ali da tamo ne smijemo raditi gluposti koje su u knjizi radili. Tamo sam pročitala da su se cure svađale, zaključavale u kupaonicu pa jedna cura nije mogla izaći i svašta — rekla je Ema, a Teo je dodao: — U knjizi sam pročitao razne avanture, ali uživao sam i u drugim knjigama. Učiteljica nam je od prvog razreda čitala priče, a i u mojoj obitelji puno čitaju pa zato i ja to volim.

Vesna Mlinarić. Snimio Marko Posavec.

Učiteljica koju vole ovi četvrtaši zove se Vesna Mlinarić i njezin trud prepoznala je i Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” te joj dodijelila priznanje za motivaciju svojih učenika. — Na čitanje ih potičem od prvog razreda osnovne škole. Još dok nisu znali čitati pričala sam im razne priče. Evo, djeca su zavoljela knjige pa mogu reći da se sav moj trud isplatio. Cijelo ljeto su motivirali i jedni druge, jako su svi dobri prijatelji u razredu, zajedno su odlazili u knjižnicu. Jako sam zadovoljna ovim rezultatima.

A time je ispunjen i cilj ovog projekta: osvijestiti učenike da pojam knjige i čitanja nije vezan samo uz obaveznu lektiru već da je itekako korisno, a nadasve zabavno čitati u slobodno vrijeme.

Posebno priznanje uručeno je i školskoj knjižničarki Adrijani Hatadi.

Od 90 učenika trećih, odnosno sada četvrtih razreda aktivno je tijekom ljeta u kampanji sudjelovalo njih 53-oje, a 22 knjige ponuđene na čitanje bile su posuđene 320 puta, što je duplo više nego prošle godine kada je program prvi puta proveden.

Svim učenicima danas su na završnoj svečanosti Olimpijade čitanja čestitali i koprivnička dogradonačelnica Ksenija Ostriž, ravnateljica Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Dijana Sabolović-Krajina, knjižničarka Dječjeg odjela gradske Knjižnice Danijela Petrić i njihov ravnatelj Krešo Grgac.

zatvori