Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Stanarima Doma za starije vratili jednu od omiljenih aktivnosti iz mladosti: sada i oni u kolicima mogu saditi vrt i brinuti o biljkama

‘Mnogo puta sam čula štićenike Doma za starije kako se sa sjetom prisjećaju vremena kada im je zdravlje dozvoljavalo da imaju svoje vrtove, gredice o kojima su brinuli i u kojima su uživali. Sjedeći u invalidskim kolicima više to ne mogu, no u Udruzi Bolje sutra došli smo na ideju kako da im vratimo jednu od omiljenijih aktivnosti iz mladosti.’
Marija Mraz. Snimio Marko Posavec.

Tako je, ispričala nam je predsjednica Udruge Marija Mraz, nastala Građanska akcija ‘Naš doprinos zajednici – Viseće gredice’, odnosno prilagođeno vrtlarenje za osobe s invaliditetom.

Ni kiša ni loše vrijeme nisu spriječili stanare koprivničkog Doma za starije i nemoćne da s puno veselja cvijeće, povrće i ljekovito bilje zasade u svoje prve viseće gredice.

Smiljana Horvat. Snimio Marko Posavec.

Jedna od njih je i Smiljana Horvat koju je, nakon što su je brojne operacije prikovale za hodalicu i invalidska kolica, mogućnost da ponovno sadi vrt iskreno razveselila.

— U Domu sam nešto više od godinu dana, a prije sam jako voljela vrtlariti. Imala sam veliki vrt, uvijek svoje povrće i puno cvijeća. Uživala sam u tome. No, bolest je svoje napravila i ne mogu više raditi po zemlji. Uz sve aktivnosti, sad su nam omogućili i sadnju vrta i ideja je zlata vrijedna, hvala im na tome. Trudit ćemo se da biljke koje danas posadimo da ih njegujemo — podijelila je s nama dojmove.

Snimio Marko Posavec.

A osim u Domu, prilagođene viseće gredice naći će se i u samoj Udruzi Bolje sutra te u Dječjem vrtiću Tratinčica.

Nataša Friščić. Snimio Marko Posavec.

Zahvaljujući ovom projektu, vrtlarica će postati i članica koprivničke Udruge Nataša Friščić.

— Konačno smo se dosjetili da gredice mogu biti prilagođene i osobama s invaliditetom. Meni će to biti i jedna vrsta terapije. Volim cvijeće, opuštajuće je, rekla bih baš za dušu. Bit će to… Fizikalna terapija je za tijelo, a sjedinjenje sa zemljom i briga o bilju terapija za dušu — kaže Nataša.

Cilj pokretanja prilagođenog vrtlarenja za osobe s invaliditetom je i senzibilizacija predškolaca prema osobama s invaliditetom te međugeneracijska solidarnost pa su u današnjoj aktivnosti sudjelovale i male Tratinčice.

zatvori