Petak, 29. ožujka 2024.

Obilježava se Europski dan bez poginulih u prometu, policija provodi pojačane mjere nadzora

I koprivnička policija pridružila se obilježavanju Europskog dana bez poginulih u prometu.

Da je cilj današnjeg dana izbjeći smrtna stradavanja u prometu razumljivo je iz samog naziva, no više nam je o tome ipak rekla voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc.

— Cilj ovog dana je kod svih sudionika u prometu, čak i onih koji smatraju da ako ne voze nisu sudionici, a jesu, dakle kod svih građana stvoriti svijest da je važno poštivati prometne propise kako bi bilo što manje prometnih nesreća i kako bi što manje osoba u njima stradalo.

Mirela Škvorc. Snimio Marko Posavec.

Prošle godine diljem Europe na ovaj su dan u prometu poginule 43 osobe, što je u odnosu na 21. rujna 2015. godine, kada je bilo 70 smrtno stradalih, smanjenje od 39%.

19 od 31 zemlje koje obilježavaju Europski dan bez poginulih u prometu prošle godine nisu zabilježile smrtna stradavanja u prometu na taj dan, a jedna od tih zemalja — kaže Škvorc, bila je i Hrvatska.

Kako bi se isto postiglo i danas, naši policijski službenici pod budnim okom nadziru koprivničke ceste.

— Na području Policijske uprave koprivničko-križevačke tijekom cijelog dana provodi se pojačani nadzor prometa. Usmjeren je na najčešće uzročnike prometnih nesreća i na ugrožene skupine sudionika u prometu što znači da smo prvenstveno usmjereni na nadzor brzine kretanja, na vožnju pod utjecajem alkohola, ali i na mlade vozače, pješake i vozače bicikala — upozorila je Škvorc.

zatvori