Četvrtak, 18. travnja 2024.

DRAVA I DALJE RASTE Ljubić: Velikih opasnosti nema, ali općine oko rijeke moraju se pripremiti

Nakon što je vodostaj Drave na Botovu noćas u 22 sata dosegao 403 cm, Hrvatske su vode uspostavile pripremno stanje obrane od poplave između Repaša i Botova.

Načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, dožupan Ratimir Ljubić, pojasnio nam je o čemu je konkretno riječ:

— Na Dravi je ovog trenutka (u 9 sati, op.ur.) vodostaj 436 cm i iako još raste situacija nije zabrinjavajuća i alarmantna. Velikih opasnosti od poplava nema. Proglašeno je pripremno stanje za mjere zaštite od poplava. To znači da se sve općine koje bi mogle biti pogođene poplavom moraju pripremiti za tu mogućnost. Bude li vodostaj dalje rastao i u tom slučaju uvedene redovne mjere zaštite od poplava, tako ćemo biti spremni za djelovanje. No, mještani naše županije nemaju nikakve brige. Za sada nema nikakvih opasnosti od poplava ili preljevanja vodoka.

Vremenske prilike za sad nam idu na ruku, kaže dožupan Ljubić. Padaline su prestale i stručnjaci očekuju da će vodostaj Drave početi opadati za najviše dva dana.

Recimo i da je vodostaj Drave kod Botova u 10 sati iznosio +440 cm.

Izvor: vodostaji.voda.hr
zatvori